Składniki na 10 bułeczek:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 duże jajko
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- sezam
Nadzienie:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 zielona część dymki
- 1 szklanka gotowanego kurczaka
- 1 łyżeczka mąki
- 1 szklanka mleka
- przyprawy (sól, pieprz, płatki chili, natka pietruszki, kurkuma)
- 1 szklanka startego sera
Do duzej miski wlozyc skladniki ciasta (odlozyc 1 lyzke rozbitego i utrzepanego jajka) i mieszac do powstania gladkiego ciasta przez ok. 5-8 minut lub wyrabiac mikserem przez 3-4 minuty. Przykryc ciasto i odsatwic do cieplego miejsca na 60-90 minut.
W miedzyczasie przygotowac nadzienie. Podsmazyc cebule, dodac pokrojona w drobne slupki marchewke i posiekana dymke, krótko zamieszac i dodać pokrojonego na drobne kawalki gotowanego kurczaka. Wymieszac, dodac make, wlac mleko, wszystko jeszcze raz dokladnie wymieszac i gotowac na srednim ogniu, az mleko wyparuje. Odstawic do wystygniecia.
Wyjac ciasto z miski, posypac maka i uformowac kule. Podzielic kule na 10 równych czesci, uformowac male kulki i wywalkowac do uzyskania owalnych platów. Na kazdy plat nalozyc lyzke nadzienia i posypac tartym serem. Zawinac w ten sam sposób jak sajgonki lub krokiety. Wlozyc do formy do pieczenia lub ulozyc na blasze do pieczenia i odstawic przykryte na 30 min. do cieplego miejsca. Nastepnie wysmarowac wierzch kazdej bulki odlozonym roztrzepanym jajkiem i posypac wg. uznania np. sezamem lub posiekana pietruszka. Piec przez 25-30 minut w temp. 180° C lub 20 minut w termoobiegu 160° C.
Najlepiej smakuja na cieplo, a biorac pod uwage nadzienie, najlepiej spozyc tego samego dnia.
Jezeli chcemy je przechowywac dluzej, najlepiej zamrozic w torebce plastikowej, w ten sposób mozna je przechowac przez miesiac, a nastepnie odmrazac w pokojowej temperaturze i ponownie krótko podgrzac w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz