Bardzo smaczna pizza z trzema rodzajami sera: mozzarellą, serem pecorino (sycylijski owczy ser) i edamskim. Do tego rukola i cienkie plasterki szynki parmeńskiej.
Składniki na 2-3 pizze:- 500 g mąki typ 405 lub 550
- ½ kostki drożdży
- trochę cukru
- ok. 300 ml wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka zielonej części czosnku lub 1 ząbek czosnku
- 1 dymka
- 1 papryczka chili
- sól, cukier
Nadzienie:
- 70 g sera edamskiego
- 70 g sera pecorino lub podobnego
- 1 kulka mozzarelli
- trochę oliwy z oliwek
- po 1 łyżce tymianku, rozmarynu i szałwii
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 pęczek rukoli
- trochę soku z cytryny
- biały krem balsamiczny
- szynka: parmeńska, serrano lub podobna
Ciasto najlepiej zrobic dzien wczesniej.
Pokruszyc drozdze i wymieszac z odrobina cukru i wody, a nastepnie odstawic na kilka minut. Make zmieszac z sola w misce, dodac rozpuszczone drozdze. Wyrabiac za pomoca robota kuchennego, stopniowo dodajac wode. Ciasto jest dobre, jesli odchodzi od brzegów i nie kruszy sie ani nie skleja. W razie potrzeby dodac troche wiecej wody lub maki. Przykryc ciasto i odstawic na noc do lodówki.
Pokruszyc drozdze i wymieszac z odrobina cukru i wody, a nastepnie odstawic na kilka minut. Make zmieszac z sola w misce, dodac rozpuszczone drozdze. Wyrabiac za pomoca robota kuchennego, stopniowo dodajac wode. Ciasto jest dobre, jesli odchodzi od brzegów i nie kruszy sie ani nie skleja. W razie potrzeby dodac troche wiecej wody lub maki. Przykryc ciasto i odstawic na noc do lodówki.
Nastepnego dnia wlac pomidory z puszki z sokiem do miski i rozgniesc je tluczkiem do ziemniaków. Dymkę, zielona czesc czosnku i chili posiekac, dodac do pomidorów, posolic i pocukrzyc i wszystko razem wymieszać.
Posypac powierzchnie do walkowania maka, ponownie energicznie zagniesc ciasto i podzielic na 2-3 czesci. Ciasto cienko rozwalkowac i posmarowac sosem pomidorowym pozostawiajac ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
Ser pecorino zetrzec bardzo drobno, ser edamski mozna zetrzec troche grubiej, mozarelle pokroic w plasterki lub kostke. Ustawic piekarnik na najwyzsza temperature.
Pizze posypac najpierw serem pecorino, potem edamskim a na wierzch ulozyc plasterki mozzarelli i posypac mieszanka ziól. Polac odrobina oliwy z oliwek, aby ziola sie nie przypalily w razie pieczenia.
Pizze piec na blasze lub kamieniu do pizzy przez ok. 8-10 minut, az brzegi beda brazowe, a spód chrupiacy.
Umyc rukole i doprawic oliwa z oliwek, bialym kremem balsamicznym, sokiem z cytryny i odrobina soli. Wyjac pizze z piekarnika i wylozyc rukola i cienko pokrojona szynka.
Podawac pizze lekko posypana swiezo zmielonym czarnym pieprzem.
Ale wypasy! POTRÓJNY SER! I jeszcze szynka parmeńska, u la la...
OdpowiedzUsuńWszystko, co lubie :)
UsuńW Niemczech jest bardzo popularna pizza z CZTEREMA rodzajami sera! :)