8 lipca 2020

Domowa pizza z potrójnym serem i szynką parmeńską

Bardzo smaczna pizza z trzema rodzajami sera: mozzarellą, serem pecorino (sycylijski owczy ser) i edamskim. Do tego rukola i cienkie plasterki szynki parmeńskiej.

Składniki na 2-3 pizze:
  • 500 g mąki typ 405 lub 550
  • ½ kostki drożdży
  • trochę cukru
  • ok. 300 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka zielonej części czosnku lub 1 ząbek czosnku
  • 1 dymka
  • 1 papryczka chili
  • sól, cukier
Nadzienie:
  • 70 g sera edamskiego
  • 70 g sera pecorino lub podobnego
  • 1 kulka mozzarelli
  • trochę oliwy z oliwek
  • po 1 łyżce tymianku, rozmarynu i szałwii
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 pęczek rukoli
  • trochę soku z cytryny
  • biały krem balsamiczny
  • szynka: parmeńska, serrano lub podobna

Ciasto najlepiej zrobic dzien wczesniej.
Pokruszyc drozdze i wymieszac z odrobina cukru i wody, a nastepnie odstawic na kilka minut. Make zmieszac z sola w misce, dodac rozpuszczone drozdze. Wyrabiac za pomoca robota kuchennego, stopniowo dodajac wode. Ciasto jest dobre, jesli odchodzi od brzegów i nie kruszy sie ani nie skleja. W razie potrzeby dodac troche wiecej wody lub maki. Przykryc ciasto i odstawic na noc do lodówki.
Nastepnego dnia wlac pomidory z puszki z sokiem do miski i rozgniesc je tluczkiem do ziemniaków. Dymkę, zielona czesc czosnku i chili posiekac, dodac do pomidorów, posolic i pocukrzyc i wszystko razem wymieszać.
Posypac powierzchnie do walkowania maka,  ponownie energicznie zagniesc ciasto i podzielic na 2-3 czesci. Ciasto cienko rozwalkowac i posmarowac  sosem pomidorowym pozostawiajac ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.

Ser pecorino zetrzec bardzo drobno, ser edamski mozna zetrzec troche grubiej, mozarelle pokroic w plasterki lub kostke. Ustawic piekarnik na najwyzsza temperature.
Pizze posypac najpierw serem pecorino, potem edamskim a  na wierzch ulozyc plasterki mozzarelli i posypac mieszanka ziól. Polac odrobina oliwy z oliwek, aby ziola  sie nie przypalily w razie pieczenia.

Pizze piec na blasze lub kamieniu do pizzy przez ok. 8-10 minut, az brzegi beda brazowe, a spód chrupiacy.
Umyc rukole i doprawic oliwa z oliwek, bialym kremem balsamicznym, sokiem z cytryny i odrobina soli. Wyjac pizze z piekarnika i wylozyc rukola i cienko pokrojona szynka.

Podawac pizze lekko posypana swiezo zmielonym czarnym pieprzem.

2 komentarze:

  1. Ale wypasy! POTRÓJNY SER! I jeszcze szynka parmeńska, u la la...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko, co lubie :)
      W Niemczech jest bardzo popularna pizza z CZTEREMA rodzajami sera! :)

      Usuń