1 lipca 2020

Obiad z grilla

Latem często grillujemy, bo na grillu można przygotować także tradycyjne dania. Tym razem był to rumsztyk z szaszłykami owocowo-warzywnymi i gremolatą. Oprócz szaszłyków warzywnych grillować można także gruszki, brzoskwinie, ananasa czy melona – każdy z tych owoców świetnie komponuje się z mięsem.


Składniki dla 4 osób:
  • 450 g rumsztyku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • sól morska
  • oliwa z oliwek lub olej ziołowy
  • 1 kromka suchego chleba mieszanego
  • 2 łyżki panko lub bułki tartej

Szaszłyki warzywno-owocowe:
  • 1 żółta cukinia
  • 1 zielona cukinia
  • żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 10 pimientos
  • 8 brązowych pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 1 brzoskwinia
  • 1/2 ananasa
  • 1 gruszka
  • szczypta łagodnego proszku chili
  • oliwa z oliwek lub olej ziołowy
Gremolata:
  • 2 pęczki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli


Poczekac az rumsztyk osiagnie temperature pokojowa i posmarowac mieso oliwa lub olejem ziolowym. Polozyc rumsztyk w calosci na grilla i w zaleznosci od grubosci grillowac ze wszystkich stron przez ok. 25 minut na srednim ogniu. Sprawdzac temperature  rdzenia miesa za pomoca termometru do pieczenia. Na stek medium wystarcza 50-54° C , w zaleznosci od tego, czy stek ma byc bardziej krwisty czy bardziej wysmazony temperatura powinna byc nizsza lub wyzsza.
Jednoczesnie pokroic chleb na male kawałki i opiec na patelni bez tłuszczu. Na koniec dodac bulke tarta. 
Gdy mieso osiagnie odpowiednia termerature w srodku,  zdjac je z grilla, posolic, inne przyprawy zmiazdzyc w mozdzierzu i wmasowac równiez w mieso. Poczekac  chwile, az mieso "wciagnie" przyprawy.

W miedzyczasie przygotowac szaszlyki. Umyc wszystkie skladniki, obrac w razie potrzeby i pokroic na male, w miare takie same kawalki. Nakladac na szpikulce, w zaleznosci od peferencji moga t byc same warzywa lu warzywa z wybranym owocem. Z owoców najlepiej nagaja sie do tego gruszki, ananasy, brzoskwinie lub melon. Posmarowac szaszlyki odrobina oliwy lub oleju ziolowego  i grillowac przez ok. 4-5 minut, nastepnie posypac proszkiem chili.
Mozna tez grillowac polówki gruszki bez gniazd nasiennych i brzoskwini bez pestki.
Na koniec przygotowac gremolate. Umyc i grubo posiekac natke pietruszki. Umyc cytryne i delikatnie obrac skórke, mozliwie bez bialej czesci. Czosnek obrac i pokroic w kostke. Wszystkie przygotowane skladniki ulozyc na desce i posiekac. Dodawac po odrobinie oliwy z oliwek, aby masa uzyskala gladka konsystencje. Gremolata pod zadnym pozorem nie powinna stac sie zbyt tlusta, aby mozna bylo posypac nia mieso.
Gremolata bardzo dobrze komponuje sie równiez z gotowanym jajkiem lub ryba.

Rumsztyk pokroić w plastry i posypac okruchami chleba. Podawac z gremolata i szaszlykami warzywnymi.

Do  grillowanego miesa, ryb lub warzyw preferuje wlasny, domowy olej ziolowy. W zamknietej butelce przechowuje  sie przez kilka tygodni w lodówce, z czasem nabiera nawet lepszego aromatu.
Przepis na olej do grilla TUTAJ

Danie Dnia na Smakerze 25.07.2020  TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz