Latem często grillujemy, bo na grillu można przygotować także tradycyjne dania. Tym razem był to rumsztyk z szaszłykami owocowo-warzywnymi i gremolatą. Oprócz szaszłyków warzywnych grillować można także gruszki, brzoskwinie, ananasa czy melona – każdy z tych owoców świetnie komponuje się z mięsem.
- 450 g rumsztyku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- sól morska
- oliwa z oliwek lub olej ziołowy
- 1 kromka suchego chleba mieszanego
- 2 łyżki panko lub bułki tartej
Szaszłyki warzywno-owocowe:
- 1 żółta cukinia
- 1 zielona cukinia
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 10 pimientos
- 8 brązowych pieczarek
- 2 czerwone cebule
- 1 brzoskwinia
- 1/2 ananasa
- 1 gruszka
- szczypta łagodnego proszku chili
- oliwa z oliwek lub olej ziołowy
Gremolata:
- 2 pęczki pietruszki
- 1 cytryna
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Poczekac az rumsztyk osiagnie temperature pokojowa i posmarowac mieso oliwa lub olejem ziolowym. Polozyc rumsztyk w calosci na grilla i w zaleznosci od grubosci grillowac ze wszystkich stron przez ok. 25 minut na srednim ogniu. Sprawdzac temperature rdzenia miesa za pomoca termometru do pieczenia. Na stek medium wystarcza 50-54° C , w zaleznosci od tego, czy stek ma byc bardziej krwisty czy bardziej wysmazony temperatura powinna byc nizsza lub wyzsza.
Jednoczesnie pokroic chleb na male kawałki i opiec na patelni bez tłuszczu. Na koniec dodac bulke tarta.
Gdy mieso osiagnie odpowiednia termerature w srodku, zdjac je z grilla, posolic, inne przyprawy zmiazdzyc w mozdzierzu i wmasowac równiez w mieso. Poczekac chwile, az mieso "wciagnie" przyprawy.
W miedzyczasie przygotowac szaszlyki. Umyc wszystkie skladniki, obrac w razie potrzeby i pokroic na male, w miare takie same kawalki. Nakladac na szpikulce, w zaleznosci od peferencji moga t byc same warzywa lu warzywa z wybranym owocem. Z owoców najlepiej nagaja sie do tego gruszki, ananasy, brzoskwinie lub melon. Posmarowac szaszlyki odrobina oliwy lub oleju ziolowego i grillowac przez ok. 4-5 minut, nastepnie posypac proszkiem chili.
Mozna tez grillowac polówki gruszki bez gniazd nasiennych i brzoskwini bez pestki.
Na koniec przygotowac gremolate. Umyc i grubo posiekac natke pietruszki. Umyc cytryne i delikatnie obrac skórke, mozliwie bez bialej czesci. Czosnek obrac i pokroic w kostke. Wszystkie przygotowane skladniki ulozyc na desce i posiekac. Dodawac po odrobinie oliwy z oliwek, aby masa uzyskala gladka konsystencje. Gremolata pod zadnym pozorem nie powinna stac sie zbyt tlusta, aby mozna bylo posypac nia mieso.
Gremolata bardzo dobrze komponuje sie równiez z gotowanym jajkiem lub ryba.
Rumsztyk pokroić w plastry i posypac okruchami chleba. Podawac z gremolata i szaszlykami warzywnymi.
Do grillowanego miesa, ryb lub warzyw preferuje wlasny, domowy olej ziolowy. W zamknietej butelce przechowuje sie przez kilka tygodni w lodówce, z czasem nabiera nawet lepszego aromatu.
Przepis na olej do grilla TUTAJ
Danie Dnia na Smakerze 25.07.2020 TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz