6 lipca 2020

Sałatka z fasolą i krewetkami

Bardzo smaczna sałatka z fasolką szparagową, smażonymi ziemniakami i krewetkami, z lekko owocową nutą w postaci gruszki i czerwonych porzeczek, dopełniona dużą ilością świeżego koperku i winegretem miodowo-cytrynowym. Niezwykła kompozycja smakowa.


Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 500 g krewetek bez skorupek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, cukier
  • 1 duża gruszka
  • 100 g czerwonych porzeczek
  • 1/2 pęczka koperku
Miodowo-cytrusowy winegret:
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego kremu balsamicznego 
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • sól

Oczyscic fasole i pokroic na male kawalki, gotowac  w osolonej wodzie przez co najmniej 10 minut, a nastepnie namoczyc w lodowatej wodzie i odcedzic.
Obrac ziemniaki i pokroic w drobna kostke. Ugotowac w osolonej wodzie, krótko oplukac i odcedzic. Na patelni rozgrzac oliwe i smazyc ziemniaki, az beda chrupiace. Na koniec dodac troche soli.
Gruszke obrać i wydrazyc, a miazsz pokroic w kostke. Zerwac porzeczki z lodyg i umyc.
Do fasoli dodac usmazone ziemniaki, gruszke i porzeczki.
Usunac jelta z krewetek i przekroic wzdluz na pól. Rozgrzac oliwe z oliwek i smazyc krewetki przez 3-4 minuty wraz ze zmiazdzonym zabkiem czosnku i papryczka chili. Na koniec dodac troche soli i cukru.

Przygotowac winegret - wycisnac pomarancze, sok wymieszac z oliwa z oliwek, doprawic miodem, sokiem z cytryny, starta skórka z cytryny i kremem balsamicznym.
Oczyścić i grubo pokroic nozyczkami koperek. Wszystkie przygotowane składniki przelozyc do duzej miski i wymieszac z winegret i koperkiem.

Do salatki pasuje doskonale chrupiaca kromka chleba z sadzonym jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz