22 lipca 2020

Kalafiorowa bomba


Składniki na 3 porcje:
  • 1 mały kalafior
  • 600 g chudej mielonej wołowiny
  • 6 plastrów bekonu
  • 4 plastry chudej szynki
  • 1 mała bułeczka lub 2 tosty
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 duże jajko
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
Sos:
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml wody z gotowania kalafiora
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz
  • 4-6 łyżek tartego sera lub 2 łyżki sera topionego
  • 2 łyżki posiekanych ziół (np. pietruszki)

Usunac wszystkie liscie z kalafiora i naciac glaba na krzyz. Blanszowac kalafiora we wrzacej, osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie wyjac go i zebrac wode  - bedzie potrzebna do sosu.
Buleczke namoczyc w mleku lub w bulionie i wycisnac, cebule pokroic w kostke i podsmazyc.
Wymieszac mieso mielone, jajko, musztarde, bulke, cebule oraz sól i üieprz i ugnesc na jednorodna mase. Umiescic kalafiora w foremce do pieczenia glabem do dolu i oblepic go miesem mielonym.

Warstwe miesa wylozyc plastrami szynki i bekonu.Najlepiej zaczac od szynki a potem luki wypelnic bekonem, ukladac plastry zawsze od góry, gdyz szynka i bekon troche  sie marszcza w czasie pieczenia.
Piec bombe ok 40 min. w temp. 180° C.
Z mielonego miesa i bekonu wyjdzie troche tluszczu, który zmiesza sie z odrobina wody z kalafiora i zbierze się w foremce. Mozna nim od czasu do czasu polac bombe, wtedy chuda szynka nie wyschnie.
 Na 10 minut przed końcem pieczenia zrobic sos beszamelowy: ziola drobno posiekac,, w rondelku rozgrzac maslo, dodac make i od razu dobrze wymieszac. Powstaje musujaca, biala masa, która trzeba jeszcze podgrzewac przez 30 sekund, ciagle mieszajac.
Nastepnie dodac wode z gotowania kalafiora i mleko i od razu wszystko dobrze wymieszac i zagotowac, a nastepnie gotowac na wolnym ogniu przez około 5-6 minut, dodac ziola i ser i doprawic sola i pieprzem.

Podawac z sosem i ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz