3 lipca 2020

Awokado z grilla z sałatką z arbuza

Doskonała, zdrowa i pyszna sałatka z arbuza, pomidorów i cebuli, w słodko-kwaśnym sosie, podawana w grillowanych połówkach awokado. Idealny kolacja, przekąska, a nawet obiad. Orzeźwiający smak sałatki doskonale komponuje się z grillowanym awokado. Danie przygotowuje się bardzo szybko, nie licząc czasu na marynowanie sałatki.


Składniki na 4 porcje:
  • 2 czerwone cebule
  • 400 g arbuza
  • 2 pomidory
  • 50 g ksylitolu lub cukru 
  • 75 ml białego octu balsamicznego
  • 100 ml wody
  • 2 duże, dojrzałe awokado
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól pieprz
  • 3 gałązki bazylii
  • 3 gałązki kolendry

Aby salatka miala swiezy i slodko-kwasny smak nalezy ja przygotowac 3 godziny wczesniej, tyle czasu potrzebuje na marynowanie.
Cebule pokroic w kostke, obrac arbuza i usunac pestki. Miazsz pokroic w kostki 1 cm i w podobne kostki pokroic pomidory. 
Zagotowac cukier brzozowy lub normalny z octem balsamicznym i 100 ml wody, zdjac z ognia, zalac salatke jeszcze ciepla zalewa i odstawic na 3 godziny.
Po 3 godzinach awokado przekroic na pól i usunac pestki. Posmarowac przekrojona powierzchnie odrobina oliwy z oliwek i umiescic awokado ta strona do dołu na goracym grillu lub na patelni grillowej i grillowac przez ok. 5 minut. Ulozyc na talerzu i doprawic sola i pieprzem.

Przygotowac liscie bazylii i kolendry, czesc zostawic w calosci, czesc posiekac. Odlac marynate z salatki, dodac posiekane ziola, wszystko wymieszac z oliwa i 2-3 lyzkami marynaty, doprawic sola i pieprzem i wymieszac. Wlozyc salatke do jeszcze cieplych polówek awokado i ozdobic listkami bazylii i kolendry.

Salatka smakuje bez zadnych dodatków, kto lubi moze ja podac z chrupiaca bagietka.

W czasie jedzenia miazsz z awokoado z latwoscia oddziela  sie od skórki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz