Składniki na 4 porcje:
- 2 czerwone cebule
- 400 g arbuza
- 2 pomidory
- 50 g ksylitolu lub cukru
- 75 ml białego octu balsamicznego
- 100 ml wody
- 2 duże, dojrzałe awokado
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól pieprz
- 3 gałązki bazylii
- 3 gałązki kolendry
Aby salatka miala swiezy i slodko-kwasny smak nalezy ja przygotowac 3 godziny wczesniej, tyle czasu potrzebuje na marynowanie.
Cebule pokroic w kostke, obrac arbuza i usunac pestki. Miazsz pokroic w kostki 1 cm i w podobne kostki pokroic pomidory.
Zagotowac cukier brzozowy lub normalny z octem balsamicznym i 100 ml wody, zdjac z ognia, zalac salatke jeszcze ciepla zalewa i odstawic na 3 godziny.
Po 3 godzinach awokado przekroic na pól i usunac pestki. Posmarowac przekrojona powierzchnie odrobina oliwy z oliwek i umiescic awokado ta strona do dołu na goracym grillu lub na patelni grillowej i grillowac przez ok. 5 minut. Ulozyc na talerzu i doprawic sola i pieprzem.
Przygotowac liscie bazylii i kolendry, czesc zostawic w calosci, czesc posiekac. Odlac marynate z salatki, dodac posiekane ziola, wszystko wymieszac z oliwa i 2-3 lyzkami marynaty, doprawic sola i pieprzem i wymieszac. Wlozyc salatke do jeszcze cieplych polówek awokado i ozdobic listkami bazylii i kolendry.
Salatka smakuje bez zadnych dodatków, kto lubi moze ja podac z chrupiaca bagietka.
W czasie jedzenia miazsz z awokoado z latwoscia oddziela sie od skórki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz