Składniki na 1 burgera:
- ok. 150 g łososia
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 bułka do burgerów
- 2 łyżki przyprawy do ryb*
- 1 łyżeczka koperku
- rukola
- mieszanka soli** lub sól morska
- dżem bekonowy***
* Składniki przyprawy do ryb:
czarny pieprz, rozmaryn, sól morska, czosnek, cukier trzcinowy, koper, liście lubczyku, pietruszka, cebula.
** Składniki mieszanki soli:
sól kamienna, wędzona papryka, cukier trzcinowy, płatki chili, czosnek, majeranek
*** Dżem bekonowy - przepis TUTAJ
Do tego burgera nadaja sie nawet skrawki lososia, gdyz i tak trzeba je posiekac bardzo drobno, az powstanie cos w rodzaju tatara. Doprawic przyprawa do ryb i mieszanka soli lub sola morska.
Wszystko dobrze wymieszac, na desce cedrowej umiescic pierscien do formowania i ostroznie wypelnic go mieszanka rybna i lekko ja docisnac.
Z miodu, musztardy koperku i przprywy do ryb zrobic gladki sos.
Poniewaz grillowalam burgera na elektrycznym grillu, nastawilam go na mocne posrednie cieplo 200° C. Gdy grill osiagnie swoja temperature polozyc deske z burgerem na bezposrednim obszarze i zamknac grilla. Poczekac az deska zacznie "skrzypiec" i dymic, wtedy posmarowac burgera sosem i przesunac burgera do strefy posredniej i grillowac burgera ok 10-15 min.
Burger jest gotowy, gdy na jego brzegu jest widoczne sciete bialko. Nalezy zwrócic na to uwage, gdyz w przeciwnym razie burger bedzie zbyt suchy. Grill ma jeszcze wystarczajaca temperature, aby podpiec na nim polówki bulki.
Gdy burger i bulki beda gotowe, posmarowac dolna czesc bulki dzemem bekonowwym, na to polozyc troche rukoli i burgera. Mozna go jeszcze posmarowac resztka sosu musztardowego i przykryc druga polówka bulki.
Podawac burgera bezposrednio do spozycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz