16 lipca 2020

Łososiowy grillowany burger z sosem miodowo-musztardowym

Dopóki trwa sezon grillowy, często robię dania z grilla, gdyż odpowiednio przygotowane są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Przekąski można także przygotować bardzo szybko – niezwykłego burgera z łososiem i z sosem miodowo-musztardowym można wyczarować w oka mgnieniu, wykorzystując resztki filetu z łososia i kilka innych składników. Przygotowałam go na grillu elektrycznym, ale smakuje równie dobrze smażony na patelni.


Składniki na 1 burgera:
  • ok. 150 g łososia
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 bułka do burgerów 
  • 2 łyżki przyprawy do ryb*
  • 1 łyżeczka koperku
  • rukola
  • mieszanka soli**   lub sól morska
  • dżem bekonowy***

* Składniki przyprawy do ryb:
czarny pieprz, rozmaryn, sól morska, czosnek, cukier trzcinowy, koper, liście lubczyku, pietruszka, cebula.

** Składniki mieszanki soli:
sól kamienna, wędzona papryka, cukier trzcinowy, płatki chili, czosnek, majeranek

*** Dżem bekonowy - przepis TUTAJ


Do tego burgera nadaja sie nawet skrawki lososia, gdyz i tak trzeba je posiekac bardzo drobno, az powstanie cos w rodzaju tatara. Doprawic przyprawa do ryb i mieszanka soli lub sola morska.
Wszystko dobrze wymieszac,  na desce cedrowej umiescic pierscien do formowania i ostroznie wypelnic go mieszanka rybna i lekko ja docisnac.
Z miodu, musztardy koperku i przprywy do ryb zrobic gladki sos.

Poniewaz grillowalam burgera na elektrycznym grillu, nastawilam go na mocne posrednie cieplo 200° C. Gdy grill osiagnie swoja temperature polozyc deske z burgerem na bezposrednim obszarze i zamknac grilla. Poczekac az deska zacznie "skrzypiec" i dymic, wtedy posmarowac burgera sosem i przesunac burgera do strefy posredniej i grillowac burgera ok 10-15 min.
Burger jest gotowy, gdy na jego  brzegu jest widoczne sciete bialko. Nalezy zwrócic na to uwage,  gdyz w przeciwnym razie burger bedzie zbyt suchy. Grill ma jeszcze wystarczajaca temperature, aby podpiec na nim polówki bulki.
Gdy burger i bulki beda gotowe, posmarowac dolna czesc bulki dzemem bekonowwym, na to polozyc troche rukoli i burgera. Mozna go jeszcze posmarowac resztka sosu musztardowego i przykryc druga polówka bulki.

Podawac burgera bezposrednio do spozycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz