12 października 2020

Flądra po niemiecku

W północnych Niemczech sposobów na przygotowanie flądry jest wiele, ale zazwyczaj łączy je jedno: do smażonej ryby dodaje się kraby z Morza Północnego (które są tu równie popularne jak ziemniaki), a często także wędzonego boczku. Ponieważ flądra nie ma zdecydowanego smaku, takie dodatki poprawiają jej smak.


Składniki na 4 porcje:

  • 4 gładzice lub flądry á 400 g
  • 4-6 łyżek soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek mąki
  • 40 g masła
  • olej
Nadzienie do flądry z boczkiem i krabami:
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g krabów 
  • 80 g dymki
  • ¼ pęczka pietruszki lub koperku
  • masło
  • sól, pieprz
Nadzienie do flądry po büsumsku:
  • 200 g krabów 
  • 2 świeże limonkI lub cytryny
  • 4 łyżki kaparów
  • 4 łyżeczki mąki
  • szczypta cukru

Sposób smazenia fladry jest w kazdym wariancie taki sam.
Jesli kupilismy juz wyczyszczona i wypatroszona fladre, mozemy ja przyrzadzic bezposrednio. Jesli mamy fladre w calosci, nalezy odciac pletwy nozyczkami, nastepnie odciac glowe, wypatroszy, i lekko nadciac grubsza czesc ryby od glowy w kierunku ogona (mniej wiecej do polowy), aby usmazyla  sie równomiernie.
Nastepnie umyc rybe pod zimna biezaca woda i osuszyc recznikiem papierowym. Skropic sokiem z cytryny i odstawic na 5-10 minut, znowu osuszyc recznikiem papierowym, posolic i posypac pieprzem z obu stron i obtoczyc w mace. Rozgrzac tluszcz na patelni i smazyc fladre najpierw na jasnej stronie przez 3-4 minuty, następnie obrócic i smazyc na ciemnej stronie przez kolejne 4-5 minut. W czasie smazenia mozemy dodac lyzke masla i polewac nim fladre od czasu do czasu, aby nie zatracila soczystosci. Usmazona rybe wyjac z patelni i trzymac w cieple.

Fladra z boczkiem i krabami.
Umyc dymki i pokroic w drobne krazki. Boczek pokroic w bardzo  drobna kostke, roztopic w patelni i smazyc az bedzie chrupiacy, pod koniec dodac na chwile umyte kraby. W innej patelni usmazyc dymke, dodac odrobine masla i polaczyc ja z krabami i boczkiem. Doprawic sola, pieprzem i drobno posiekana pietruszka lub koperkiem.

Rybe podawac polana nadzieniem i ozdobiona cytryna.

Fladra "Finkenwerder Art".
Fladra przygotowana w ten sposób rózni sie od poprzedniej wersji tym, ze czesto jest przyrzadzana bez krabów, a boczek jest smazony razem z ryba.
Bogatsza wersja z cebula i krabami jest przyrzadzana najczesciej w piekarniku, a wtedy ryba  jest nadziewana dodatkami.

Fladra na sposób büsumski. 
Obrac limonki i usunac biala skórke, wyciac filety i pokroic na kawalki.
Wymieszac kapary (najlepiej posiekane) z maka i smazyc je na patelni przez ok. 2-3 minuty na zloty kolor. Dodac limonki i kraby i wylaczyc ogien, aby sie dalej nie smazyly. Ewentualnie doprawic szczypta cukru.

Rybe podawac polana mieszanka krabów z kaparami i limonka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz