28 października 2020

Ciasto z włoskiej kapusty

Co mają wspólnego tortownica i główka kapusty włoskiej? Właściwie nic, ale można w niej upiec pyszne ciasto z kapustą włoską, mięsem mielonym i warzywami. Kapusta włoska to całkowicie niedoceniane warzywo, które powinno pojawiać się na naszych stołach znacznie częściej i niezależnie od tego, jak nazwiemy to danie – gołąbki, lasagne warzywna z mięsem czy placek mięsno-warzywny – danie smakuje i wygląda wspaniale.


Składniki na 6 porcji:

  • 1 kapusta włoska
  • 700 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 90 g parmezanu
  • 300 ml sosu pomidorowego
  • 350 g ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek
  • bazylia i pietruszka
  • sól, pieprz

Usunac wszystkie liscie z kapusty i blanszowac je w rondelku. Pokroic wszystkie warzywa w kostke i w tym czasie ugotowac ryz. Po wyjeciu lisci kapusty z garnka obsmazyc mieso mielone na patelni z odrobina oleju. Gdy mieso bedzie juz gotowe, wyjac je z patelni i przelozyc do duzej miski, a na patelni smazyc kolejno drobno posiekana cebule, zabki czosnku, marchewke i papryke. Doprawic mieszanine odrobina soli i pieprzu. Po usmazeniu warzyw wlozyc je do miski z miesem mielonym.

Następnie dodac ugotowany ryz i sos pomidorowy (zachowac jednak niewielka ilosc sosu na pózniej, jako polewe). Następnie dodac troche posiekanych ziól i startego parmezanu a do uzyskania idealnego polaczenia dodac surowe jajko. Wymieszac wszystkie skladniki na kremowa mase.

Gdy masa miesno-warzwna jest gotowa, zaczac nakladanie warstw. Na dnie tortownicy ulozyc pierwsza warstwe lisci kapusty, nastepnie na przemian nakladac warstwe miesno-warzywna o grubosci ok. 1,5 cm i liscie kapusty. Ostatnia warstwa to lisc kapusty, doprawiony odrobina oliwy z oliwek, sola, pieprzem i startym parmezanem.

Piec w temperaturze 175° C ok. 40 minut. Gdy ciasto bedzie gotowe, wyjac je z foremki za pomoca talerza przykrywajacego wierzch i pozostawic kilka minut do ostygniecia. Polac reszta sosu pomidorowego.

Podawac posypane startym parmezanem.


Danie Dnia na Smakerze 04.11.2020  TUTAJ

4 komentarze:

  1. Przepiękne! ja z kolei robiłam przedwczoraj gołąbki - normalnie, tradycyjnie uwinięte. Były pyszne (bo z 3 kaszami), ale wizualnie to takie tłumoczki z nadzieniem :-D następnym razem zrobię taki bajer!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam golabki, a wlasciwie to kapuste z golabków i zawsze reszte lisci dusze z golabkami i to one sa moim ulubionym daniem.
    ta wersja to takie golabki dla leniwych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowity jest ten przepis. Taki torcik cudownie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie powinno byc tez "dla oka", wtedy duzo lepiej smakuje :)
      Dziekuje! :)

      Usuń