Spaghetti i mięso mielone dobrze komponują się nie tylko w klasycznym bolognese. Mój przepis pokazuje, jak ciekawie można połączyć te dwa składniki a wtedy to danie nie tylko smakuje doskonale, ale też wygląda interesująco.
- 500 g mięsa mielonego
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżka chili w proszku
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki papryki
- sól, pieprz
- 300 g spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 300 ml czerwonego wina
- 600 ml sosu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g startego sera mozzarella
Dodac do miesa mielonego przyprawy i wszystko wymieszac.
Podzielic mięso i spaghetti na 4 porcje, nastepnie uformowac mieso wokól surowego makaronu tak, aby makaron wystawal z przodu iz tylu. Pokroic drobno cebule, czosnek i papryke. W duzym naczyniu zaroodpornym obsmazyc na oliwie makaron z miesem ze wszystkich stron.
Nastepnie dodac cebule, warzywa i czosnek, calosc zalac czerwonym winem i sosem pomidorowym i posypac serem. Wlozyc naczynie do piekarnika i piec w termoobiegu w temp.180° C ok. 30 minut.
W ciagu niecalej godziny mozemy przygotowac obiad lub ciepla kolacje, przy czym zamiast papryki mozna równiez uzyc cukinii, marchwi albo innych warzyw.
Cześć Marylko, ten przepis jest niezwykły! Tyle fantazji w prostej potrawie :-) Sądzę, że moja wnusia będzie zachwycona. Buzia!
OdpowiedzUsuńWitaj Marzyniu. Ciesze sie,ze zwrócilas uwage na ten przepis. Zawsze staram sie podawac danie w ten sposób, aby bylo apetyczne równiez dla oka, szczególnie, jesli z zasady jest dosyc proste.
Usuń