31 października 2020

Spaghetti w mięsie mielonym

Spaghetti i mięso mielone dobrze komponują się nie tylko w klasycznym bolognese. Mój przepis pokazuje, jak ciekawie można połączyć te dwa składniki a wtedy to danie nie tylko smakuje doskonale, ale też wygląda interesująco.


Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka chili w proszku
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki papryki
  • sól, pieprz
  • 300 g spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 300 ml czerwonego wina
  • 600 ml sosu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g startego sera mozzarella

Dodac do miesa mielonego przyprawy i wszystko wymieszac.
Podzielic mięso i spaghetti na 4 porcje, nastepnie uformowac mieso wokól surowego makaronu tak, aby makaron wystawal z przodu iz tylu. Pokroic drobno cebule, czosnek i papryke. W duzym naczyniu zaroodpornym obsmazyc na oliwie makaron z miesem ze wszystkich stron.

Nastepnie dodac  cebule, warzywa i czosnek, calosc zalac czerwonym winem i sosem pomidorowym i posypac serem. Wlozyc naczynie do piekarnika i piec w termoobiegu w temp.180° C ok. 30 minut.

W ciagu niecalej godziny mozemy przygotowac obiad lub ciepla kolacje, przy czym zamiast papryki mozna równiez uzyc cukinii, marchwi albo innych warzyw.

Podawac z ulubionymi dodatkami np. zielona salata lub bez niczego.

2 komentarze:

  1. Cześć Marylko, ten przepis jest niezwykły! Tyle fantazji w prostej potrawie :-) Sądzę, że moja wnusia będzie zachwycona. Buzia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Marzyniu. Ciesze sie,ze zwrócilas uwage na ten przepis. Zawsze staram sie podawac danie w ten sposób, aby bylo apetyczne równiez dla oka, szczególnie, jesli z zasady jest dosyc proste.

      Usuń