Lekkie, smaczne, bezmięsne danie - ziemniaki w mundurkach z pomarańczową śmietaną, surową marynowaną dynią hokkaido, z prażonymi pestkami i parmezanem.
- 1 kg małych ziemniaków
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 liść laurowy
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 1 pomarańcza
- 400 g dyni hokkaido
- 3 łyżki białego octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki syropu klonowego
- 4 gałązki mięty
- 2 łyżki prażonych pestek dyni
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 4 łyżki parmezanu
- sól, pieprz
Ziemniaki umyc i gotowac ze skórka w osolonej wodzie z kminkiem i lisciem laurowym przez 15-20 minut, w zaleznosci od wielkosci, nastepnie odcedzic i odparowac.
W miedzyczasie umyc dynie, zetrzec w cienkie paski lub pokroic obieraczka i wlozyc do miski. Drobno zetrzec skórke pomaranczowa, odstawic, wycisnac sok z pomaranczy. Sok wymieszac z octem, olejem i syropem i dodac do dyni. Doprawic sola i pieprzem, wymieszac i odstawic. Im dluzej marynujemy dynie, tym lepiej.
Wymieszac smietane ze skórka pomaranczowa na gladka mase. Jesli bedzie zbyt gesta, dodac troche wody gazowanej.
Rozlozyc smietane na talerzu i ulozyc na niej kilka ziemniaków w mundurkach, a na nich paski dyni.
Udekorowac listkami swiezej miety, pestkami dyni, olejem z pestek dyni, solą, pieprzem i wiórkami startego parmezanu.
Danie smakuje z cieplymi ziemniakami, ale równiez na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz