15 października 2020

Ziemniaki z marynowaną dynią

Lekkie, smaczne, bezmięsne danie - ziemniaki w mundurkach z pomarańczową śmietaną, surową marynowaną dynią hokkaido, z prażonymi pestkami i parmezanem.


Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 liść laurowy
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 pomarańcza
  • 400 g dyni hokkaido
  • 3 łyżki białego octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 gałązki mięty
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 4 łyżki parmezanu
  • sól, pieprz

Ziemniaki umyc i gotowac ze skórka w osolonej wodzie z kminkiem i lisciem laurowym przez 15-20 minut, w zaleznosci od wielkosci, nastepnie odcedzic i odparowac.
W miedzyczasie umyc dynie, zetrzec w cienkie paski lub pokroic obieraczka i wlozyc do miski. Drobno zetrzec skórke pomaranczowa, odstawic, wycisnac sok z pomaranczy. Sok wymieszac z octem, olejem i syropem i dodac do dyni. Doprawic sola i pieprzem, wymieszac i odstawic. Im dluzej marynujemy dynie, tym lepiej.

Wymieszac smietane ze skórka pomaranczowa na gladka mase. Jesli bedzie zbyt gesta, dodac troche wody gazowanej.
Rozlozyc smietane na talerzu i ulozyc na niej kilka ziemniaków w mundurkach, a na nich paski dyni.

Udekorowac listkami swiezej miety, pestkami dyni, olejem z pestek dyni, solą, pieprzem i wiórkami startego parmezanu.

Danie smakuje z cieplymi ziemniakami, ale równiez na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz