To „ciasto warzywne” ma wiele zalet. Jest to świetny sposób na jedzenie warzyw dla tych, którzy ich nie lubią. Można je przygotować wcześniej i wykorzystać ulubione warzywa lub warzywa pozostałe po przygotowaniu innych dań. Ponieważ ciasto jest bardzo kolorowe, chętnie je jedzą także dzieci.
- 1 cukinia
- 3 marchewki
- 150 g (mrożonego) groszku
- 150 g zielonej fasoli
- 1 cebula
- 4 jajka
- 200 ml płynnej śmietany lub mleka zagęszczonego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Cebule obrac i pokroic w cienkie plasterki, cukinie równiez pokroic w cienkie plastry. Usmazyc cbule z cukinia na malym ogniu z odrobina oliwy z oliwek i szczypta soli. Odstawic na chwile, obrac marchewki i pokroic na male kostki. Ugotowac fasole, marchewke i groszek, kazde warzywo maksymalnie 8-9 minut, nastepnie ostudzic pod biezaca zimna woda aby przerwać gotowanie i odcedzic.
W duzej misce ubic jajka, dodac smietane, sól i pieprz i wszystko wymieszac. Dodac cukinie i cebule bez oleju oraz ugotowane warzywa i wszystko dokladnie wymieszac.
Mieszanke warzyw z ciastem wlac do podluznej foremki. Jeśli nie jest ona silikonowa, musimy ja natluscic lub wylozyc papierem do pieczenia. Piec w temp. 180º C przez 40 - 45 minut.
Danie Dnia na Smakerze 22.10.2020 TUTAJ
Świetnie Ci wyszło. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam równiez!
UsuńJakie kolorowe i apetyczne! I zapewne zdrowe :-)
OdpowiedzUsuńJest bardzo delikatne i smakuje calej rodzinie.
Usuń