8 października 2020

Wszechstronne "ciasto warzywne"

To „ciasto warzywne” ma wiele zalet. Jest to świetny sposób na jedzenie warzyw dla tych, którzy ich nie lubią. Można je przygotować wcześniej i wykorzystać ulubione warzywa lub warzywa pozostałe po przygotowaniu innych dań. Ponieważ ciasto jest bardzo kolorowe, chętnie je jedzą także dzieci.


Składniki na 1 ciasto:

  • 1 cukinia
  • 3 marchewki
  • 150 g (mrożonego) groszku
  • 150 g zielonej fasoli
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 200 ml płynnej śmietany lub mleka zagęszczonego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Cebule obrac i pokroic w cienkie plasterki, cukinie równiez pokroic w cienkie plastry. Usmazyc cbule z cukinia na malym ogniu z odrobina oliwy z oliwek i szczypta soli. Odstawic na chwile, obrac marchewki i pokroic na male kostki. Ugotowac fasole, marchewke i groszek, kazde warzywo maksymalnie 8-9 minut, nastepnie ostudzic pod biezaca zimna woda aby przerwać gotowanie i odcedzic.

W duzej misce ubic jajka, dodac smietane, sól i pieprz i wszystko wymieszac. Dodac cukinie i cebule bez oleju oraz ugotowane warzywa i wszystko dokladnie wymieszac.

Mieszanke warzyw z ciastem wlac do podluznej foremki. Jeśli nie jest ona silikonowa, musimy ja natluscic lub wylozyc papierem do pieczenia. Piec w temp. 180º C przez 40 - 45 minut. 

Ciasto mozna podawac zarówno na cieplo, jak i na zimno np. z odrobina sosu pomidorowego.


Danie Dnia na Smakerze 22.10.2020 TUTAJ

4 komentarze: