30 października 2020

Roladki wieprzowe z oliwkami i bakłażanem

Pomysł pojawił się, gdy miałam ochotę na roladki mięsne, ale nie miałem odpowiedniego nadzienia. Użyłam więc zielonych oliwek z gruboziarnistą musztardą i smażonego bakłażana. Sos z dodatkiem cebuli duszonej w czerwonym winie i bulionie nadał roladkom nieporównywalnego smaku.


Składniki na 4 porcje:

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 3 cebule
  • 500 ml czerwonego wina
  • 500 ml bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 bakłażan
  • olej
  • 60 g zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
  • 100 g chorizo
  • 2 łyżki musu paprykowego
  • sól, pieprz

Cebule pokroic w kostke i podsmazyc na oleju. Dodac czerwone wino, bulion, lisc laurowy i 2 galazki rozmarynu.

Mieso sklepac na platy grubosci max. 0,5 cm, baklazana pokroic w podluzne cienkie  paski i posypac je sola, po kilku minutach zetrzec plyn i sól papierowym recznikiem, usmazyc paski w malej ilosci tluszczu. Oliwki zmiazdzyc i polaczyc z gruboziarnista musztarda.

Platy miesa wysmarowac masa oliwkowa, polozyc na nie plastry baklazana i cienkie plasterki chorizo, albo innej kielbasy. Zwinac i spiac wykalaczka lub klamerka do rolad.

Rolady podsmazyc ze wszystkich stron, nastepnie wlozyc je do naczynia z cebula w winnym sosie i wstawic do piekarnika. Piec ok. 45 min. w temp. 180° C.
Po upieczeniu wyjac rolady z sosu, wylowic lisc laurowy i galazki rozmarynu, dodac paste z papryki, doprawic sola i pieprzem i wszystko  zmiksowac do uzyskania gestego sosu.

Podawac z sosem i ulubionymi dodatkami.

4 komentarze:

  1. Wyborne roladki! Przepis zapisuję :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie spodziewalam sie, ze wyjda takie smaczne.
      Dziekuje i pozdrawiam równiez :)

      Usuń
  2. Nie przyszłoby mi do głowy połączyć takie składniki nadzienia :-) A przecież one do siebie pasują!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przekonalam sie o tym, gdy spróbowalam po raz pierwszy, a pomógl mi przypadek, bo mialam tylko to w lodówce, co moglam wykorzystac do nadzienia.

    OdpowiedzUsuń