14 grudnia 2020

Sola w sosie szampańskim

Sola jest według mnie jedną z najsmaczniejszych ryb. Wyśmienita potrawa, sola w sosie szampańskim, szybko przygotowywana, nadaje się doskonale na przystawkę w menu wielodaniowym. Sola w delikatnym sosie szampańskim wymaga tylko kilku składników. Bardzo ważne dla sosu: kardamon i kieliszek szampana lub dobre wino musujące. 


Składniki na 4 osoby:

  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka nasion kardamonu
  • 80 g masła
  • 50 ml szampana lub wina musującego
  • sól morska
  • pieprz
  • 8 filetów soli
  • 2 łyżki masła

Cala rybe trzeba filetowac ostrym nozem przed przyrzadzeniem. 
Najpierw delikatnie podwazyc nozem skóre przy pletwie ogonowej, nastepnie zedrzec ja palcami. Poniewaz ryba jest dosyc sliska, najlepiej uzyc papierowych reczników kuchennych.
Skóre sciagac powoli, aby odeszla w calosci.  Filetowanie rozpoczynamy od srodka wzdluz osci, najlepiej centymentr po centymetrze, aby delikatna ryba pozostala w calosci. Tak samo postepowac z druga strona ryby. 

W rondelku rozpuscic 30 g masła i zmielic nasiona kardamonu w mozdzierzu. Dodac do masla lyzeczke pokruszonego kardamonu i kieliszek szampana (ok. 50 ml) i zagotowac. Nastpnie dodać bulion warzywny i dusic 15 minut na malym ogniu. Na koniec dodac zimne kawalki masla lub smietane. Sos doprawic sola i pieprzem. Na patelni krótko podsmazyc filety na oliwie z oliwek lub na masle. Patelnia nie moze byc zbyt goraca, w przeciwnym razie filety sie skurcza.

Sole podawac np. z makaronem z cukinii, lekko skropiona sosem szampanskim.

2 komentarze:

  1. Bardzo dawno nie jadłam soli. Na pewno nie można jej kupić nawet w miasteczku powiatowym, musiałabym jechać do Rzeszowa. Ale najfajniejszy jest ten sos - toż to haute cuisine (czy jakoś tak...)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam duze szczescie, bo w Hamburgu mozna kupic wszystko, co pochodzi z morza, swieze, prawie "prosto z kutra", wiec ryby i owoce morza czesto sie u nas pojawiaja na stole.
      Aby nie bylo nudno, czasami urozmaicam sosy, jak np. w tym wypadku szampanem. Podobny efekt mozna osiagnac stosujac to samo wino, które podajemy do ryby.

      Usuń