Przystawka z krewetek, która jest często nazywana koktajlem z krewetek, jest specjalną formą koktajlu. Angielski termin koktajl oznacza „ogon koguta” i ma na celu oddanie barwności mieszanki. Koktajl z krewetek jest zwykle podawany jako przystawka i odpowiednio wzbogacony lekkimi warzywami i owocami, które pobudzają apetyt na więcej.
Składniki na 4 osoby:
- 400 g krewetek
- 1 cytryna
- 2 jabłka
- 50 g zielonego groszku
Sos koktajlowy:
- 8 łyżek wody
- 100 ml majonezu
- 8 łyżek keczupu
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka koniaku
- pieprz
Krewetki marynowac w soku z 1 cytryny. Jesli sa surowe, ugotowac je krótko w osolonej wodzie.
Przygotowac sos. Powoli wymieszac wody i ocet z majonezem. Dodac keczup, lyzeczke koniaku, chrzan i pieprz. Mieszac, az sos bedzie gladki. Jabłka pokroic w drobna kostke i wymieszac z groszkiem i krewetkami.
Krewetki serwowac w koktajlowym kieliszku, ozdobione lisciem salaty.
Szczesliwego Nowego Roku! Duzo zdrowka, milosci i spokoju :*
OdpowiedzUsuńWzajemnie! Zycze równiez wszelkiej pomyslnosci i duzo zdrowia, bo teraz to chyba najwazniejsze.
OdpowiedzUsuń