18 grudnia 2020

Krewetki w sosie koktajlowym

Przystawka z krewetek, która jest często nazywana koktajlem z krewetek, jest specjalną formą koktajlu. Angielski termin koktajl oznacza „ogon koguta” i ma na celu oddanie barwności mieszanki. Koktajl z krewetek jest zwykle podawany jako przystawka i odpowiednio wzbogacony lekkimi warzywami i owocami, które pobudzają apetyt na więcej.


Składniki na 4 osoby:

  • 400 g krewetek
  • 1 cytryna
  • 2 jabłka
  • 50 g zielonego groszku
Sos koktajlowy:
  • 8 łyżek wody
  • 100 ml majonezu
  • 8 łyżek keczupu
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka koniaku
  • pieprz

Krewetki marynowac w soku z 1 cytryny. Jesli sa surowe, ugotowac je krótko w osolonej wodzie. 
Przygotowac sos. Powoli wymieszac  wody i ocet z majonezem. Dodac keczup, lyzeczke koniaku, chrzan i pieprz. Mieszac, az sos bedzie gladki. Jabłka pokroic w drobna kostke i wymieszac z groszkiem i krewetkami.

Krewetki serwowac w koktajlowym kieliszku, ozdobione lisciem salaty.

2 komentarze:

  1. Szczesliwego Nowego Roku! Duzo zdrowka, milosci i spokoju :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wzajemnie! Zycze równiez wszelkiej pomyslnosci i duzo zdrowia, bo teraz to chyba najwazniejsze.

    OdpowiedzUsuń