Glazurowane kasztany stanowią doskonały dodatek do świątecznego menu i nie tylko. Dla mnie pyszne słodkie kasztany są częścią każdego świątecznego obiadu - i na szczęście można je przygotować bardzo szybko. Doskonale smakują z czerwonym winem i odrobiną śmietany.
Składniki dla 8 osób:
- 600 g gotowanych kasztanów
- 4 łyżki masła
- 5 łyżek cukru
- 200 ml śmietany
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
Rozgrzac maslo w malym garnku, dodac i karmelizowac cukier.
Umiescic kasztany w karmelu i ostroznie mieszac az wszystkie kasztany beda glazurowane.
Nastepnie wlac wino i zredukowac na mocnym ogniu jego ilosc o okolo polowe. Po zredukowaniu zmniejszyc ogien do polowy i gdy plyn nie bedzie juz zbyt goracy powoli dodawac smietane. Gotowac na malym ogniu przez kolejne 10 minut, regularnie mieszajac.
Kasztany podawac jeszcze cieple.
A wiesz, że mój (potencjalny) zięć przywiózł niedawno kasztany ze Słowenii? Rosną u jego siostry. Po prostu je upiekliśmy i ucztowaliśmy, gdy za oknem było -15 i wył wiatr :-)
OdpowiedzUsuńOh... i to jest odpowiednia pora i sceneria do jedzenia kasztanów. Kasztany zima smakuja najlepiej, pieczone tez sa pyszne. Dla mnie zima bez nich, to jak zima bez sniegu.
UsuńSuper przepis. W takim wydaniu jeszcze kasztanów nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSa bardzo smaczne i proste w wykonaniu.
Usuń