Zafascynowana smakiem ostatnio bardzo popularnego zimowego warzywa kalerosse, które trafiło również na polski rynek, znalazłam sposób na wykorzystanie go w prostym, szybkim i niezwykle smacznym daniu - jako dodatek do smażonego łososia. Ekologiczny łosoś z dodatkiem kalerosse w połączeniu z owocem kaki, sokiem z pomarańczy i odrobiną kremu balsamicznego to prawdziwy raj dla smakoszy. Zdrowy, pożywny i bardzo smaczny posiłek można przygotować w ciągu kilku minut.
- 400 g fileta z łososia
- 200 g kalerosse*
- 1 owoc kaki
- 1/2 pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- trochę bialego kremu balsamicznego
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól morska, pieprz
* Kalerosse, nowe warzywo sezonowe, od niedawna cieszy sie ogromna popularnoscia, równiez w Polsce. Kalerosse to naturalne skrzyzowanie brukselki i jarmuzu, bez ingerencji w material genetyczny i bez udzialu sztucznych skladników. Ma różnorodne zastosowania kulinarne, unikalny smak brukselki i slodkawo-orzechowy smak jarmuzu oraz mnóstwo wartosci odzywczych. Kalerosse mozna spozywac w stanie surowym, piec, grillowac, smazyc, dusic albo gotowac.
Filet z lososia pokroic na kawalki o grubosci 2 cm. Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek z maslem, smazyc filety 2-3 minuty z obu stron i posypac platkowa sola morska.
Kalerosse oczyscic i obciac konce lodyg - w ten sposób uzyskamy pojedyncze listki. Obrac owoc kaki i pokroic w male kostki. Wycisnac sok z pomaranczy, obrac i drobno pokroic czosnek. Na patelni rozgrzac oliwe i podsmazyc w niej listki kalerosse. Dodac kostki kaki, sok z pomaranczy i odrobine kremu balsamicznego. Dusic na srednim ogniu przez ok. 4-5 minut, nastepnie doprawic sola i pieprzem.
Smazonego lososia ulozyc na duszonych listkach kalerosse.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz