Niezwykła przystawka, która jest łatwa do przyrządzenia, to doskonały początek świątecznego menu lub innego przyjęcia np. sylwestrowego. W tej oryginalnej przystawce główną rolę odgrywa gotowana szynka, a koniak i czerwone porto zapewniają wyjątkowy aromat. Apetyczny mus z szynki będzie niewątpliwie hitem każdej imprezy.
- 375 g gotowanej szynki
- 1/2 łyżki mąki
- 1/2 łyżki masła
- 75 ml bulionu z kurczaka
- 200 ml zimnej śmietany
- 2 arkusze białej żelatyny
- odrobina koniaku
- odrobina czerwonego porto
- sól morska
- pieprz
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- galaretka jabłkowa lub pigwowa
W rondelku rozpuscic maslo, wymieszac z maka trzepaczka i lekko dusic na malym ogniu ciagle mieszajac. Wlac bulion drobiowy i energicznie wymieszac, następnie dodać 50 ml smietany. Podgrzac sos i gotowac ok. 5 minut, az bedzie kremowy. Zdjac z ognia i calkowicie ostudzic.
Ostroznie usunac tluszcz i sciegna z szynki, pokroic plastry w drobna kostke i wstawic do lodówki.
Namoczyc zelatyne w zimnej wodzie. Bardzo drobno zmiksowac kostki szynki w mikserze lub robocie kuchennym i wymieszac z ostudzonym sosem, az mieszanina bedzie gladka. Zelatyne wycisnac, rozpuscic w ½ lyzki goracej wody lub smietany i wymieszac z musem szynkowym. Dodać koniak i porto i doprawic sola morska, pieprzem i galka muszkatolowa. Pozostala smietane ubic na sztywno i ostroznie dodac do musu.
Wlac mus do foremek lub filizanek i wstawic do lodówki na noc.
Przed podaniem pokroic galaretke z pigwy w drobna kostke i ozdobic nia mus z szynki.
Mus podawac z chrupiacymi kromkami bagietki.
O Jessu, tu także jakaś podchmielona pyszność! Jestem głodna!!
OdpowiedzUsuńPodchmielona ale niskoprocentowo :))
Usuń