16 grudnia 2020

Mus parmezanowy

Smaczna, lekka przystawka na przyjęcie sylwestrowe, ale nie tylko. Mus parmezanowy ze śliwkami w occie balsamicznym, parmezanowymi chipsami i prażonymi orzeszkami piniowymi. Ten przepis jest szybki w przygotowaniu i w mgnieniu oka przekona nie tylko miłośników sera.


Składniki na 4 osoby:

  • 75 g parmezanu
  • 150 ml mleka
  • 2 arkusze żelatyny
  • 125 ml bitej śmietany
  • 2 garście orzeszków piniowych
  • 30 g parmezanu na chipsy 
  • 2 garście świeżych liści szpinaku
Sos:
  • 5 śliwek
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki miodu  
  • 1 łyżka masła

Zelatyne moczyc w zimnej wodzie przez 5 minut. Zetrzec parmezan.
W rondelku podgrzac mleko z parmezanem, przy czym mleko nie moze sie gotowac. Powoli  mieszac, az parmezan rozpusci sie w mleku.
W innym rondlu podgrzac listki zelatyny i wymieszac z 1-2 lyzkami mleka parmezanowego. Nastepnie dodac zelatyne do pozostalej mieszanki parmezanu i mleka i kontynuowac mieszanie (przy wylaczonej kuchence). Doprawic sola i pieprzem. Zdjac garnek z kuchenki i odstawic do ostudzeniana ok. 1 godz.
Po godzinie ubic mocno smietane i wymieszac z  musem z parmezanu (w razie potrzeby najpierw wymieszac mus, poniewaz czesc sera moze juz osiadla na dnie).
Mus z parmezanu chlodzic przez co najmniej 3 godziny.
Aby przygotować sos sliwkowy, pokroic sliwki i usmazyc na patelni z 1 lyzka masla. Dodac1,5 lyzki octu balsamicznego i miód.  Krótko zagotowac i doprawic sola i pieprzem.

Na koniec przygotowac chipsy parmezanowe. Zetrzec parmezan i ulozyc  na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Rozgrzac piekarnik do 200° C. Piec chipsy z parmezanu przez 7-10 minut. Nastepnie wyjac je z piekarnika i ostudzic na papierowym reczniku kuchennym, aby usunac nadmiar tłuszczu - wtedy frytki stana sie naprawde chrupiace.
Krótko uprazyc orzeszki piniowe na patelni bez oleju.

Mus podawac na lisciach szpinaku, ze sliwkami i parmezanowymi chipsami, posypany prazonymi orzeszkami piniowymi.

2 komentarze:

  1. Wyobrazam sobie te eksplozje smakow i zapach. Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma bardzo oryginalny smak, przy czym jest tak proste w wykonaniu i malo czasochlonne.
      Dziekuje! :)

      Usuń