Smaczna, lekka przystawka na przyjęcie sylwestrowe, ale nie tylko. Mus parmezanowy ze śliwkami w occie balsamicznym, parmezanowymi chipsami i prażonymi orzeszkami piniowymi. Ten przepis jest szybki w przygotowaniu i w mgnieniu oka przekona nie tylko miłośników sera.
- 75 g parmezanu
- 150 ml mleka
- 2 arkusze żelatyny
- 125 ml bitej śmietany
- 2 garście orzeszków piniowych
- 30 g parmezanu na chipsy
- 2 garście świeżych liści szpinaku
Sos:
- 5 śliwek
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
Zelatyne moczyc w zimnej wodzie przez 5 minut. Zetrzec parmezan.
W rondelku podgrzac mleko z parmezanem, przy czym mleko nie moze sie gotowac. Powoli mieszac, az parmezan rozpusci sie w mleku.
W innym rondlu podgrzac listki zelatyny i wymieszac z 1-2 lyzkami mleka parmezanowego. Nastepnie dodac zelatyne do pozostalej mieszanki parmezanu i mleka i kontynuowac mieszanie (przy wylaczonej kuchence). Doprawic sola i pieprzem. Zdjac garnek z kuchenki i odstawic do ostudzeniana ok. 1 godz.
Po godzinie ubic mocno smietane i wymieszac z musem z parmezanu (w razie potrzeby najpierw wymieszac mus, poniewaz czesc sera moze juz osiadla na dnie).
Mus z parmezanu chlodzic przez co najmniej 3 godziny.
Aby przygotować sos sliwkowy, pokroic sliwki i usmazyc na patelni z 1 lyzka masla. Dodac1,5 lyzki octu balsamicznego i miód. Krótko zagotowac i doprawic sola i pieprzem.
Na koniec przygotowac chipsy parmezanowe. Zetrzec parmezan i ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Rozgrzac piekarnik do 200° C. Piec chipsy z parmezanu przez 7-10 minut. Nastepnie wyjac je z piekarnika i ostudzic na papierowym reczniku kuchennym, aby usunac nadmiar tłuszczu - wtedy frytki stana sie naprawde chrupiace.
Krótko uprazyc orzeszki piniowe na patelni bez oleju.
Mus podawac na lisciach szpinaku, ze sliwkami i parmezanowymi chipsami, posypany prazonymi orzeszkami piniowymi.
Wyobrazam sobie te eksplozje smakow i zapach. Super!
OdpowiedzUsuńMa bardzo oryginalny smak, przy czym jest tak proste w wykonaniu i malo czasochlonne.
UsuńDziekuje! :)