7 grudnia 2020

Zupa ziemniaczana z szampanem

Z odrobiną szampana i z zaledwie kilku składników można wyczarować oryginalną, świąteczną przystawkę. Kieliszek szampana lub dobre wino musujące nadają tej świątecznej zupie szczególnego aromatu. Aby zupa była jasna, należy użyć tylko białej części pora.


Składniki na 4 osoby:

  • 1 cebula
  • 1 por
  • 300 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 l bulionu z kurczaka
  • sól morska
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g parmezanu
  • 200 ml szampana lub dobrego wina musującego
  • 100 ml zimnej śmietany
  • kilka kropel soku z cytryny
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek

Cebule obrac i drobno posiekac. Pora  umyc i pokroic biala czesc w waskie krazki. Ziemniaki obrac i pokroic na male kawalki. Obrac czosnek. W rondelku podgrzac maslo i podsmazyc cebule i pora, az stana sie przezroczyste. Dodac ziemniaki i czosnek, wlac bulion drobiowy i doprawic sola. Doprowadzic do wrzenia, a nastepnie gotowac na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlac biale wino i gotowac przez ok. 20 minut, az ziemniaki beda miekkie.


W blenderze zmiksowac ziemniaki z 2/3 wywaru. Nastepnie powoli dodawac  reszte bulionu, az zupa uzyska pozadana konsystencje. Zupe przecedzić przez sito i wlac z powrotem do garnka.
Parmezan zetrzec na grubej tarce, smietane ubic na pól sztywno, dodac sól morska, sok z cytryny i odrobine startej galki muszkatolowej i odstawic w chlodne miejsce.
Ponownie podgrzac zupe, zdjac z kuchni i wlac szampana.

Po wlaniu szampna zupe natychmiast podawac na podgrzanych talerzach,  na wierzch polozyc porcje bitej smietany, zetrzec odrobine galki muszkatolowej i posypac parmezanem. Zupe skropic kilkoma kroplami oliwy z oliwek i natychmiast podawac.

Zupa smakuje z chrupiaca bagietka i bialym wytrawnym winem.
6 DRUKUJ PRZEPIS

2 komentarze:

  1. Ooo, tu też wykwintnie i pysznie. Oko Marzyni dostrzegło, że to PRAWDZIWY szampan. My mieliśmy tylko słoweńskie winko musujące (kwasior notabene) na sylwestra, ale takie to (chyba) zepsułoby taka wspaniałą zupkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu, wino musujace pewnie ma taki sam efekt. Ja nigdy nie stosowalam, bo lubie tylko slodkie wina musujace, wiec obawiam sie, ze ono by zniknelo, zanim zaczelabym gotowac zupe :)

      Usuń