3 lutego 2021

Krewetki z sałatką z brokułów

Smażone krewetki są nie tylko doskonałym przysmakiem, ale i łatwe w przygotowaniu. Najczęściej używam krewetek w skorupce, ponieważ gwarantuje to delikatny efekt, poza tym krewetki pozostają soczyste, a skorupki wytwarzają dodatkowe aromaty. Krewetki smażone na oliwie z dodatkiem czosnku sa juz doskonałą przekąską, z dodatkiem np. sałatki mogą być już pełnowartościowym posiłkiem. W tym wypadku jest to sałatka w azjatyckim stylu, z brokułów, kalerosse (którą można zastąpić brukselką) czerwonej cebuli, imbiru i typowo azjatyckim dressingiem.


Składniki na 4 porcje:
  • 12 surowych krewetek w skorupkach
  • 500 g brokułów
  • 3 bulwy topinamburu
  • 1 czerwona cebula
  • 10 kalerosse / alternatywnie: brukselka
  • 1 kawałek imbiru
  • 2 małe papryczki chili
  • 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1/2 cytryny
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Oczyscic warzywa i ewentualnie obrac. Podzielic brokuly na rózyczki, a cebule pokroic na cienkie paski. Bulwy topinamburu wyczscic i pokroic w plasterki. Uzyc calych pedów kalerosse (lub jesli uzywamy brukselki - calych lisci) i oddzielic tylko wysuszone konce lodyg. Posiekac czosnek, chilli, imbir i natke pietruszki. Na patelni rozgrzac oliwe i smazyc na niej brokuly, topinambur i cebule przez ok.3 minuty.

Dodac kalerosse lub pojedyncze liscie brukselki i smazyc przez nastepne 2 minuty. Zmniejszyc troche ogien, dodac polowe chili, imbiru i czosnku, wszystko wymieszac i smazyc kolejne 5 minut na niewielkim ogniu.
Salatke wylozyc na pólmisek i polac sosem sojowym, sokiem z cytryny, miodem i odrobina oliwy z oliwek.

Wyczyscic krewetki i rozciac nozyczkami tyl skorupki. Przeciac mieso wzdluz i usunac jelito. Krewetki posolic i wymieszac z oliwa z oliwek i reszta czosnku. Smazyc przez 2-3 minuty, nie za dlugo, aby pozostaly chrupiace. Na koniec dodac posiekane chili, imbir i pietruszke.

Letnia salatke ewentualnie ponownie doprawic, ulozyc na talerzu i podawac z krewetkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz