12 lutego 2021

Makaron z sosem gorgonzola

Sos gorgonzola z orzechami i gruszką to klasyka w kuchni. Gorgonzola i gruszka wspaniale się uzupełniają, a sos smakuje nie tylko ze świeżymi tagliatelle lub gnocchi ale również z pieczoną piersią kaczki lub polędwicą wołową. Danie to można przygotować w 20 minut. Gotowy makaron z sosem można posypać prażonymi orzechami włoskimi i kostkami gruszki, a resztę podać w małej miseczce.


Składniki na 3 porcje:

  • 250 g sera gorgonzola
  • 300 ml śmietany
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 40 ml białego wina
  • sól np. fleur de sel 
  • czarny pieprz z młynka
  • 2 gruszki
  • 40 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju


Podgrzac bulion z kurczaka ze smietana, pokroic ser gorgonzola na kawalki, dodac do smietany i gotowac na malym ogniu. Gruszki obrac i pokroic w kostke, orzechy włoskie posiekac. Dodac polowe kostek gruszek i biale wino do sosu, doprawic sola i pieprzem i gotowac przez nastepne 2-3 minuty mieszajac.

Delikatnie podsmazyc kostki orzechów na oleju, gdy orzechy troche sie zabarwia dodac pozostałe kostki gruszki i smazyc 2-3 minuty. Uwazac, aby orzechy sie nie przypalily.

Ulubiony makaron podac z sosem posypanym smazonymi orzechami i gruszkami.

1 komentarz: