Kotlet schabowy rzadko pojawia się na naszym stole, ale wtedy musi smakować tak, jak kiedyś. Jak wtedy, gdy każde mięso było ekologiczne i nikt go nie kupował w supermarketach. Dziś coś, co kiedyś było normalne, kosztuje dużo więcej, ale z wielu powodów warto poświęcić większą sumę. Mięso prosiąt żyjących przez rok w zagrodzie i na wybiegu jest wyjątkowo smaczne, a ponadto posiada okrywę tłuszczową, dzięki której pozostaje soczyste pomimo pieczenia lub smażenia. Mój kotlet jest tradycyjnie panierowany w mące, jajku i bułce tartej połączonej z panko i smażony na oliwie z masłem klarowanym z dodatkiem tymianku, rozmarynu i czosnku. Pod koniec smażenia roztapiam na nim trochę masła. To sekret wyjątkowo delikatnego smaku. Uzupełnieniem mojego schabowego jest sałatka ziemniaczana, którą w przeciwieństwie do klasycznej można przyrządzić. bardzo szybko.
Składniki na 4 porcje:
- 4 ekologiczne kotlety z okrywą tłuszczową i z kością (np. Duroc)
- 50 g mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 szklanka panko
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek i masło klarowane do smażenia
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- 600 g ziemniaków
- 3 szalotki
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 ogórki konserwowe
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 dymki
- zielona część czosnku
- 3 łyżki płynu z ogórków konserwowych
- 3 łyżki jogurtu 1% tłuszczu
- 1 łyżka majonezu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Ja też robię kotlety z kostką. W sumie to dziwne, bo na blogu nie ma, a właściwie są tylko "gołe schabowe" (teraz zawsze panieruje, bo TEN mąż lubi z chrupiącą panierką :-D). I tez mam dostęp do niezłej wieprzowiny z małej ubojni, która skupuje tylko świnie "ziemniaczane" z niewielkich gospodarstw. Ciekawe, jak smakują z taką sałatką...
OdpowiedzUsuńP.S. U nas jakoś inaczej się kroi tę kość od schabu...
U nas zawsze tak kroja schab z koscia. Gdy kupujesz caly kawalek, wyglada jak schab z grzebieniem :)
UsuńZjadłabym z przyjemnością. :)
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
Usuń