18 lutego 2021

Najlepszy kotlet schabowy z sałatką ziemniaczaną

Kotlet schabowy rzadko pojawia się na naszym stole, ale wtedy musi smakować tak, jak kiedyś. Jak wtedy, gdy każde mięso było ekologiczne i nikt go nie kupował w supermarketach. Dziś coś, co kiedyś było normalne, kosztuje dużo więcej, ale z wielu powodów warto poświęcić większą sumę. Mięso prosiąt żyjących przez rok w zagrodzie i na wybiegu jest wyjątkowo smaczne, a ponadto posiada okrywę tłuszczową, dzięki której pozostaje soczyste pomimo pieczenia lub smażenia. Mój kotlet jest tradycyjnie panierowany w mące, jajku i bułce tartej połączonej z panko i smażony na oliwie z masłem klarowanym z dodatkiem tymianku, rozmarynu i czosnku. Pod koniec smażenia roztapiam na nim trochę masła. To sekret wyjątkowo delikatnego smaku. Uzupełnieniem mojego schabowego jest sałatka ziemniaczana, którą w przeciwieństwie do klasycznej można przyrządzić. bardzo szybko.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 ekologiczne kotlety z okrywą tłuszczową i z kością (np. Duroc)
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka panko
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek i masło klarowane do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
Sałatka ziemniaczana:
  • 600 g ziemniaków
  • 3 szalotki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 dymki
  • zielona część czosnku
  • 3 łyżki płynu z ogórków konserwowych
  • 3 łyżki jogurtu 1% tłuszczu
  • 1 łyżka majonezu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Obrane i pokrojone ziemniaki zalac woda, posolic, dodac pokrojone szalotki, galazki rozmarynu i odrobine oliwy z oliwek.
Ziemniaki ugotowacm i odcedzic, pozostawiajac ok 2 lyzki wody.
Oderwac igly z lodyg rozmarynu, w razie potrzeby posiekac i ponownie dodac do ziemniaków z majonezem i jogurtem.

Ogórki konserwowe, seler naciowy, dymke i zielona czesc czosnku pokroic w plasterki i wymieszac z ziemniakami. Doprawic salatke woda z ogórków konserwowych, sola i pieprzem i odstawic na ok.15 minut.

Kotlety posolic i popieprzyc. Make, jajka i bulke tarta z panko umiescic w trzech plaskich naczyniach i panierowac kotlety. Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek i maslo klarowane. Podsmazyc kotlety, nastepnie zmniejszyc ogien i smazyc kotlety na zloty kolor przez ok.6-7 minut. Na patelnie dodac kilka galazek ziól i sprasowany zabek czosnku. Pod koniec smazenia wyciac w kotletach kilka malych kieszonek, ulozyc na kotlety kawalki masla i odczekac, az maslo sie stopi i splynie do kieszonek i na kotlety.

Kotlety podawac z salatka ziemniaczana.

4 komentarze:

  1. Ja też robię kotlety z kostką. W sumie to dziwne, bo na blogu nie ma, a właściwie są tylko "gołe schabowe" (teraz zawsze panieruje, bo TEN mąż lubi z chrupiącą panierką :-D). I tez mam dostęp do niezłej wieprzowiny z małej ubojni, która skupuje tylko świnie "ziemniaczane" z niewielkich gospodarstw. Ciekawe, jak smakują z taką sałatką...
    P.S. U nas jakoś inaczej się kroi tę kość od schabu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas zawsze tak kroja schab z koscia. Gdy kupujesz caly kawalek, wyglada jak schab z grzebieniem :)

      Usuń
  2. Zjadłabym z przyjemnością. :)

    OdpowiedzUsuń