20 lutego 2021

Ciasto ze szpinakiem i pomidorami

Kiedy mamy mało czasu, możemy z kilku składników w 30 minut wyczarować pyszny obiad lub ciepłą kolację - ciasto trochę inaczej - z naturalnych składników, jedynym wyjątkiem jest gotowe ciasto francuskie. Ciasto ma nadzienie ze szpinaku i pomidorków koktajlowych i polewę  jajeczno-śmietanową. Smakuje zaówno na ciepło jak i na zimno.


Składniki na foremkę Ø 24 cm:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 200 g świeżego szpinaku lub mrożonego
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 300 ml crème fraîche
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • masło do natłuszczenia foremki

Wysmarowac foremke maslem.
Ciasto francuskie ulozyc w foremce, delikatnie wcisnac a następnie odciac nadmiar ciasta pozostawiajac brzeg o wysokosci ok.2 cm. Nakluc dno ciasta widelcem.

Przygotowac nadzienie: umyc i osuszyc szpinak i pomidorki, pomidorki ewentualnie przepolowic.Cebule i czosnek obrac i pokroic w drobna kostke, nastepnie podsmazyc na patelni w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, dodac liscie szpinaku, wszystko dobrze wymieszac i dusic na wolnym ogniu przez 2 minuty. Doprawic do smaku sola i pieprzem, a nastepnie odstawic do ostygniecia.
Rozgrzac piekarnik do 180° C (termoobieg).
Wymieszac crème fraîche z jajkami, doprawic sola, pieprzem i starta galka muszkatołowa.
Ostroznie rozlozyc ostudzony szpinak na spodzie ciasta i równomiernie polac masa jajeczno-smietanowa. Ulozyc na wierzchu pomidorki koktailowe. Piec na srodkowym ruszcie w temp.180° C przez ok.20 minut - az brzegi sie zarumienia.

Pozostawic ciasto w foremce przez kilka minut do ostygniecia i pokroic na kawałki gdy jeszcze jest w formie i dopiero je wyjac.


Danie Dnia na Smakerze 12.03.2021 TUTAJ

2 komentarze: