Łosoś to bardzo zdrowa i smaczna ryba, ale stanowczo odradzam spożywanie łososia hodowlanego lub atlantyckiego. Najmniej obciążony metalami i lekarstwami jest dziki łosoś z Alaski. Takiego właśnie łososia lubimy najbardziej i często przyrządzam go z pomarańczami, gdyż jest to doskonała kombinacja smaków. Tym razem przyrządziłam panierowanego łososia z czerwonymi pomarańczami, czarnymi oliwkami i rukolą z pomarańczowym winegretem.
Składniki na 4 porcje:
- 4 średnie filety dzikiego łososia z Alaski
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 50 g mąki
- 1 szklanka panko
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sos pomarańczowy:
- 4 czerwone pomarańcze
- 500 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
- sok z cytryny
Rukola:
- 200 g rukoli
- 2 łyżki kremowego białego octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu malinowego
- 1/2 czerwonej pomarańczy
- sok z cytryny
Podgrzac sok pomaranczowy i zredukowac jego ilosc o okolo jedna trzecia. Ostudzic a nastepnie dodac odrobine soku z cytryny i oliwki. Obrac czerwone pomarancze i pokroic w plastry o grubosci 1 cm.
Umyc i osuszyc rukole. Zrobic winegret z kremu balsamicznego, oliwy, octu, soku z czerwonej pomaranczy i odrobiny soku z cytryny i wymieszac z sałatka.
Ulozyc plastry czerwonej pomaranczy na talerzu, dodac sok pomaranczowy z oliwkami, rukole i ulozyc filety rybne na wierzchu. Kto lubi, moze wszystko skropic sokiem z cytryny i oliwa z oliwek.
Nigdy nie jadłam łososia z pomarańczami. W ogóle z ryb najczęściej jemy pstrągi (bo w regionie są stawy). Ale fajnie sobie poczytać i pooglądać te składniki i etapy, to bardzo sugestywne :-)
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Losos jest bardzo smaczna ryba, ale trudno zdobyc dzikiego lososia z Alaski, który jako jedyny nie jest skazony róznymi swinstwami jak ryby z kazdej hodowli. Z sosem pomaranczowym smakuje wysmienicie, jak równiez z sosem musztardowo-miodowym, albo z chrzanem ze smietana.
Usuń