28 lutego 2021

Łosoś z pomarańczami i rukolą

Łosoś to bardzo zdrowa i smaczna ryba, ale stanowczo odradzam spożywanie łososia hodowlanego lub atlantyckiego. Najmniej obciążony metalami i lekarstwami jest dziki łosoś z Alaski. Takiego właśnie łososia lubimy najbardziej i często przyrządzam go z pomarańczami, gdyż jest to doskonała kombinacja smaków. Tym razem przyrządziłam panierowanego łososia z czerwonymi pomarańczami, czarnymi oliwkami i rukolą z pomarańczowym winegretem.


Składniki na 4 porcje:
  • 4 średnie filety dzikiego łososia z Alaski
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 50 g mąki
  • 1 szklanka panko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Sos pomarańczowy:
  • 4 czerwone pomarańcze
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • sok z cytryny
Rukola:
  • 200 g rukoli
  • 2 łyżki kremowego białego octu balsamicznego 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu malinowego
  • 1/2 czerwonej pomarańczy
  • sok z cytryny

Oczyscic filety z lososia i usunac osci. Doprawic sola, pieprzem i panierowac w mace, jajku i mieszance panko z bulka tarta. Na patelni rozgrzac oliwe z maslem i smazyc panierowane filety na srednim ogniu na zloty kolor przez ok.4 minuty. Obracac kilka razy.

Podgrzac sok pomaranczowy i zredukowac jego ilosc o okolo jedna trzecia. Ostudzic a nastepnie dodac odrobine soku z cytryny i oliwki. Obrac czerwone pomarancze i pokroic w plastry o grubosci 1 cm.
Umyc i osuszyc rukole. Zrobic winegret z kremu balsamicznego, oliwy, octu, soku z czerwonej pomaranczy i odrobiny soku z cytryny i wymieszac z sałatka.

Ulozyc plastry czerwonej pomaranczy na talerzu, dodac sok pomaranczowy z oliwkami, rukole i ulozyc filety rybne na wierzchu. Kto lubi, moze wszystko skropic sokiem z cytryny i oliwa z oliwek.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam łososia z pomarańczami. W ogóle z ryb najczęściej jemy pstrągi (bo w regionie są stawy). Ale fajnie sobie poczytać i pooglądać te składniki i etapy, to bardzo sugestywne :-)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Losos jest bardzo smaczna ryba, ale trudno zdobyc dzikiego lososia z Alaski, który jako jedyny nie jest skazony róznymi swinstwami jak ryby z kazdej hodowli. Z sosem pomaranczowym smakuje wysmienicie, jak równiez z sosem musztardowo-miodowym, albo z chrzanem ze smietana.

      Usuń