Jedno z najprostszych i szybkich dań na obiad lub ciepłą kolację. Pory w szynce zapiekane w sosie serowym. W niecałe pół godziny możemy przygotować pożywną i bardzo smaczną potrawę.
Składniki na 2 porcje:
- 6 porów
- 6 plastrów gotowanej szynki
- 100 ml śmietany
- 2 łyżki mascarpone
- 50 ml białego wina
- 60 g sera gruyère
- 60 g sera gouda
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Usunac ciemnozielona czesc i korzenie porów, kawalki gotowac w osolonej wrzacej wodzie przez 10 minut, odcedzic i osuszyc na sciereczce. Nastepnie zawinac pory w plastry szynki.
W miedzyczasie przygotowac sos serowy. W rondelku podgrzac smietane, mascarpone i biale wino i mieszac do uzyskania gladkiego sosu. Dodac starty ser i mieszac, az sie roztopi w sosie. Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
Owiniete w szynke pory przelozyc do naczynia zaroodpornego, polac sosem serowym i ewentualnie posypac reszta tartego sera. Grillowac pod grillem na zloty kolor przez 5 minut.
Robiłam raz takie jedzonko w sosie beszamelowym, ale z serowym to dopiero musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńW beszamelowym tez na pewno smakuje.
Usuń