14 lutego 2021

Zapiekanka z pora i szynki

Jedno z najprostszych i szybkich dań na obiad lub ciepłą kolację. Pory w szynce zapiekane w sosie serowym. W niecałe pół godziny możemy przygotować pożywną i bardzo smaczną potrawę.


Składniki na 2 porcje:

  • 6 porów
  • 6 plastrów gotowanej szynki
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki mascarpone
  • 50 ml białego wina
  • 60 g sera gruyère
  • 60 g sera gouda
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz


Usunac ciemnozielona czesc i korzenie porów, kawalki gotowac w osolonej wrzacej wodzie przez 10 minut, odcedzic i osuszyc na sciereczce. Nastepnie zawinac pory w plastry szynki.


W miedzyczasie przygotowac sos serowy. W rondelku podgrzac smietane, mascarpone i biale wino i mieszac do uzyskania gladkiego sosu. Dodac starty ser i mieszac, az sie roztopi w sosie. Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
Owiniete w szynke pory przelozyc do naczynia zaroodpornego, polac sosem serowym i ewentualnie posypac reszta tartego sera. Grillowac pod grillem na zloty kolor przez 5 minut.

Podawac z ulubiona zielona salata.

2 komentarze:

  1. Robiłam raz takie jedzonko w sosie beszamelowym, ale z serowym to dopiero musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń