16 lutego 2021

Curry z brukwią, brukselką i ze smażonym dorszem

Brukiew jest czesto niedoceniana, przy czym jest ona nie tylko zdrowa i smaczna, ale również od wieków ceniona w medycynie ludowej. W 80% brukiew to woda, ale zawiera ona także wiele cennych substancji odżywczych - siarkę, cynk, żelazo miedź i fosfor, jest bogata w witaminy A,C, D, K i z grupy B, aminokwasy, nienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto brukiew zawiera przeciwutleniacze, - związki o właściwościach przeciwnowotworowych. Szczególnie w okresie zimowym przyrządzam wiele potraw z brukwią, tym razem jest ona składnikiem smacznego curry z brukselką, do tego smażony ekologiczny dorsz i salsa z pietruszki i chrzanu. Kolorowe, zdrowe, pożywne i niezwykle smaczne danie.


Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg brukwi
  • 500 g brukselki
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 750 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz z młynka
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 5 g świeżego imbiru
  • 750 g fileta z dorsza ze skórą
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • drobne płatki soli morskiej, pieprz z młynka
Salsa pietruszkowa:
  • 2,5 łyżki świeżo startego chrzanu
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Brukiew grubo obrac i pokroic w kostke wielkosci ok.2 cm obficie usuwajac wszelkie zdrewniale czesci. Umyc i osuszyc brukselke, wyciac z kazdej glaba i oderwac ostroznie liscie. Obrac szalotki i czosnek i pokroic w drobne krazki. Rozgrzac oliwe w duzym rondlu. Podsmazyc krótko na srednim ogniu szalotki, czosnek i kostki brukwi, dodac paste curry i proszek i wszystko wymieszac. Wlac mleko kokosowe, doprawic sola i pieprzem. Doprowadzic wszystko do wrzenia i gotowac na wolnym ogniu przez ok. 12 minut. Usunac twarda zewnetrzna luske z trawy cytrynowej, nastepnie trawe oplukac, odcedzic i ewentualnie drobno posiekac. Imbir obrac i pokroic w drobna kostke. Wymieszac trawe cytrynowa i imbir z warzywnym curry i gotowac wszystko na malym ogniu przez kolejne 10 minut. Wrzucic przygotowane liscie brukselki do curry, przykryc i gotowac na wolnym ogniu przez kilka nastepnych minut.

W miedzyczasie oplukac filet rybny zimna woda i dokladnie osuszyc. Pokroic fileta na porcje i doprawic je odrobina platków soli morskiej, skropic kilkoma kroplami oliwy z oliwek i odstawic na 5 minut. Na patelni rozgrzac 1 lyzke oliwy i smazyc filety na stronie ze skóra na duzym ogniu przez ok. 2 minuty, nastepnie zmniejszyc temperature, smazyc rybe przez ok.4 minuty w niskiej temperaturze. Filety obrócic i smazyc jeszcze przez 1 minute. Doprawic pieprzem.
Przygotowac salse. Oczyscic i posiekac natke pietruszki, zetrzec chrzan. Zetrzec polowe skórki cytryny i połowę skórki pomaranczy. Wszystkie skladniki wlozyc do wysokiego naczynia, dodac oliwe z oliwek i doprawic odrobina soku z cytryny, sola i pieprzem. Wszystko zblendowac lub dokladnie wymieszac.

Curry podawac na podgrzanych, głebokich talerzach. Kawalki dorsza ulozyc na wierzchu skóra do góry, polac pietruszkowa salsa i posypac platkami soli morskiej.

2 komentarze: