16 maja 2022

Zupa szparagowo-ziemniaczana ze smażonymi gruszkami

Kremowa zupa szparagowo-ziemniaczana z pikantnymi gruszkami. Zupa swój szczególny smak zawdzięcza oliwie z oliwek zamiast masła i domowemu bulionowi warzywnemu. Pikantne gruszki nadają zupie lekko owocowego aromatu.


Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg białych szparagów
  • 1 kg ziemniaków
  • 2,5 l bulionu warzywnego
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • cukier
  • gałka muszkatołowa
  • pietruszka
  • 3 gruszki
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta płatków chili

Ziemniaki i szparagi obrac i pokroic na kawalki. Przygotowane skladniki wlozyc do garnka i dodac bulion. Doprowadzic do wrzenia, dodac sól, troche cukru i 2 łyzki oliwy z oliwek. Gotowac ziemniaki i szparagi do miekkosci, nastepnie drobno zmiksowac blenderem i doprawic sola i galka muszkatolowa. W razie potrzeby dodac troche wiecej bulionu. Na koniec dodac pozostala oliwę z oliwek. Swieza oliwa z oliwek nadaje zupie wyjatkowego aromatu.

Gruszki przekroic wzdluz na pól, nastepnie wydrazyc i pokroic w grubsze plastry. Rozgrzac maslo i troche oliwy z oliwek na patelni i lekko podsmazac na niej gruszki. Dodac miód i platki chilli i wymieszac z gruszkami.

Podawac z siekana natka pietruszki i odrobina oliwy z oliwek. Gruszki podac osobno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz