Rabarbar jest bardzo smacznym warzywem, ale większość przyrządza go jak owoc. Konieczne jest wtedy użycie dużej ilości cukru, co jak wiadomo nie jest zdrowe. W wytrawnych potrawach takich jak np. moja tarta używam do słodzenia tylko truskawek i soku gruszkowego, co sprawia, że rabarbar nie jest już tak kwaśny i w połączeniu z kozim serem i tymiankiem tworzy niezwykłą kompozycję smakową.
- 300 g rabarbaru
- 250 g truskawek
- 200 ml soku gruszkowego
- 2 dymki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego z orkiszu
- 100 g świeżego koziego sera
- 1 żółtko
- 0,5 pęczka tymianku
- 50 g zielonych oliwek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Rabarbar dokladnie umyc, odciac konce i podstawe lisci oraz w razie potrzeby obrac. Lodygi rabarbaru pokroic w cienkie plasterki i gotowac we wrzacej wodzie przez około 1-2 minuty. Odcedzic i przelozyc do innego garnka.
Umyc, obrac i pokroic truskawki na male kawalki. Zagotowac sok gruszkowy, dodac truskawki i gotowac, az dobra poöowa plynu wyparuje. Wszystko zblendowac.
Zblendowane truskawki dodac do rabarbaru, krótko zagotowac i odstawic.
Doprawic kozi ser sola, pieprzem i oliwa z oliwek, dodac zóltko. Pokroic oliwki w drobna kostke i drobno posiekac swiezy tymianek, wszystko wymieszac z kozim serem.
Formę do pieczenia wylozyc papierem, ulozyc na dnie ciasto francuskie i kilkakrotnie lekko naciac nozem. Ciasto wysmarowac równomiernie serem, a na ser nalozyc puree z rabarbaru i truskawek. Wierzch posypac cienko pokrojona dymka. Piec w temp. 200° C (termoobieg) przez ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz