Szparagi i truskawki osobno smakują wyśmienicie, razem tworzą idealny duet, który z rukolą, serem feta i innymi dodatkami jest jedną z najsmaczniejszych letnich sałatek. Niepowtarzalny smak dopełnia specjalny sos winegret.
- 6 zielonych szparagów
- 6 białych szparagów
- 50 g migdałów (słupki)
- 200 g truskawek
- 3 dymki
- 0,5 pęczka bazylii
- 2 pęczki rukoli
- 250 g fety
- masło klarowane
- oliwa z oliwek
- sól
- cukier
Sos winegret:
- 200 ml soku multiwitaminowego lub pomarańczowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 3 łyżki białego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżka oleju orzechowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Dymke oczyscic i pokroic, bazylie i rukole umyc i osuszyc. Zerwac liscie bazylii z szypulek, rukole pokroic na kawalki wielkosci kesa.
Obrac szparagi i odciac wysuszone konce. Pokroic szparagi na kawalki wielkosci kesa. Rozgrzac masło klarowane i oliwe z oliwek i smazyc szparagi al dente na srednim ogniu. Posypac cukrem i sola.
Truskawki umyc, osuszyc i pocwiartowac. Dodac dymke i bazylie. Slupki migdalowe uprazyc w malej ilosci oliwy z oliwek.
Przygotowac sos winegret. Podgrzac sok owocowy, zredukowac go do kilku lyzek stolowych i ostudzic. Wlac do miski i wymieszac z musztarda, octem balsamicznym i syropem klonowym. Nastepnie dodac obydwa oleje i doprawic sola i pieprzem.
Lekko schlodzone szparagi przelozyc do miski z truskawkami, dymka i bazylia, wymieszac z winegretem i odstawić na 10 minut. Nastepnie dodac pozostale składniki i delikatnie wymieszac.
Na koniec posypac grubo pokruszonym serem feta.
Mozna tez zrobic "gniazda" z rukoli i ulozyc na nich salatke.
Nigdy nie jadłam takiej sałatki :-( I zapewne już nie zjem w tym roku, bo szparagi kosztują krocie. Ale ten sosik jest bardzo interesujący i można nim polać "choć co" (no, może nie chleb ze słoniną :-D)
OdpowiedzUsuńU nas szparagi sa tansze od truskawek, zreszta tutaj sa tak popularne, ze pewnie wysoka podaz decyduje o cenie. Sos winegret jest chyba najpopularniejszym na swiecie sosem do salatek, ja kiedys podpatrzylam, ze dodaja skondensowanego soku, wiec w zaleznosci od salatki dobieram sok owocowy, gotuje tak dlugo, az pozostanie tylko jego 1/3 i dodaje taki juz gesty syrop do sosu. Pasuje do kazdej salaty lisciastej z dodatkami.
Usuń