18 maja 2022

Sałatka szparagowa z truskawkami i serem feta

Szparagi i truskawki osobno smakują wyśmienicie, razem tworzą idealny duet, który z rukolą, serem feta i innymi dodatkami jest jedną z najsmaczniejszych letnich sałatek. Niepowtarzalny smak dopełnia specjalny sos winegret.


Składniki dla 4 osób:

  • 6 zielonych szparagów
  • 6 białych szparagów
  • 50 g migdałów (słupki)
  • 200 g truskawek
  • 3 dymki
  • 0,5 pęczka bazylii
  • 2 pęczki rukoli
  • 250 g fety
  • masło klarowane
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • cukier
Sos winegret:
  • 200 ml soku multiwitaminowego lub pomarańczowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3 łyżki białego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżka oleju orzechowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Dymke oczyscic i pokroic, bazylie i rukole umyc i osuszyc. Zerwac liscie bazylii z szypulek, rukole pokroic na kawalki wielkosci kesa.
Obrac szparagi i odciac wysuszone konce. Pokroic szparagi na kawalki wielkosci kesa. Rozgrzac masło klarowane i oliwe z oliwek i smazyc szparagi al dente na srednim ogniu. Posypac cukrem i sola.

Truskawki umyc, osuszyc i pocwiartowac. Dodac dymke i bazylie. Slupki migdalowe uprazyc w malej ilosci oliwy z oliwek.

Przygotowac sos winegret. Podgrzac sok owocowy, zredukowac go do kilku lyzek stolowych i ostudzic. Wlac do miski i wymieszac z musztarda, octem balsamicznym i syropem klonowym. Nastepnie dodac obydwa oleje i doprawic sola i pieprzem.

Lekko schlodzone szparagi przelozyc do miski z truskawkami, dymka i bazylia,  wymieszac z winegretem i odstawić na 10 minut. Nastepnie dodac pozostale składniki i delikatnie wymieszac.
Na koniec posypac grubo pokruszonym serem feta.

Mozna tez zrobic "gniazda" z rukoli i ulozyc na nich salatke.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takiej sałatki :-( I zapewne już nie zjem w tym roku, bo szparagi kosztują krocie. Ale ten sosik jest bardzo interesujący i można nim polać "choć co" (no, może nie chleb ze słoniną :-D)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas szparagi sa tansze od truskawek, zreszta tutaj sa tak popularne, ze pewnie wysoka podaz decyduje o cenie. Sos winegret jest chyba najpopularniejszym na swiecie sosem do salatek, ja kiedys podpatrzylam, ze dodaja skondensowanego soku, wiec w zaleznosci od salatki dobieram sok owocowy, gotuje tak dlugo, az pozostanie tylko jego 1/3 i dodaje taki juz gesty syrop do sosu. Pasuje do kazdej salaty lisciastej z dodatkami.

      Usuń