Obiad lub ciepła kolacja przygotowana w 30 minut. Tym razem z warzywem, które ma teraz swój sezon, pochodzi z Włoch, ale staje się coraz bardziej popularne w całej Europie. Jego nazwa - rzepa brokułowa - jest nieco myląca, choć niewątpliwie jest ona spokrewniona z brokułami i równie smaczna. Do tego pomidorki koktajlowe, czosnek, chili i szalotka oraz trochę sera pecorino lub parmezanu, które nadają potrawie typowego włoskiego smaku.
- 450 g rzepy brokułowej*
- 350 g makaronu np. rigatoni
- 2 szalotki
- 2 papryczki chili
- 1 główka młodego czosnku
- 10 pomidorków koktajlowych
- 250 ml bulionu warzywnego
- 50 g sera pecorino lub parmezanu
- sól, pieprz
- cukier
- oliwa z oliwek
Jadalnymi częściami są nie tylko małe, kwiatowe pączki , ale również wszystkie pozostałe naziemne części rośliny, czyli liście i pędy.
Rzepa brokułowa jest niskokaloryczna, zdrowa a przy tym niezwykle smaczna.
Rzepę brokułową dokładnie oczyścić i usunąć grube łodygi oraz zwiędłe, żółtawe liście. Z grubsza posiekać pozostałe łodygi, liście i pąki kwiatowe. Usunąć zewnętrzną warstwę młodego czosnku i drobno pokroić. Szalotki obrać i pokroić w kostkę. Chili oczyścić z pestek i pokroić w drobne paski. Poćwiartować pomidory, zetrzec ser.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć szalotki, czosnek i chili.
Dodać trochę bulionu i pomidory, następnie rzepę brokułową i dobrze wymieszać. Wlać resztę bulionu i dusić 4-5 minut. Czas gotowania może się wydłużyć lub skrócić w zależności od jakości i grubości. Łodygi i pąki kwiatowe powinny być nadal chrupiące. Doprawić warzywa solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodać garść sera.
W tym samym czasie ugotować makaron i wymieszać z warzywami. W razie potrzeby dodać trochę więcej wody z makaronu lub bulionu.
Podać makaron z warzywami na głębokich talerzach. Skropić oliwą z oliwek i posypać tartym serem pecorino lub parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz