6 maja 2022

Makaron z brokułową rzepą

Obiad lub ciepła kolacja przygotowana w 30 minut. Tym razem z warzywem, które ma teraz swój sezon, pochodzi z Włoch, ale staje się coraz bardziej popularne w całej Europie. Jego nazwa - rzepa brokułowa - jest nieco myląca, choć niewątpliwie jest ona spokrewniona z brokułami i równie smaczna. Do tego pomidorki koktajlowe, czosnek, chili i szalotka oraz trochę sera pecorino lub parmezanu, które nadają potrawie typowego włoskiego smaku.


Składniki na 4 porcje:

  • 450 g rzepy brokułowej*
  • 350 g makaronu np. rigatoni
  • 2 szalotki
  • 2  papryczki chili
  • 1 główka młodego czosnku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 50 g sera pecorino lub parmezanu
  • sól, pieprz
  • cukier
  • oliwa z oliwek

*Rzepa brokułowa
(Cime di rapa) należy do rodziny roślin krzyżowych, czyli jest bardzo bliskim krewnym rzepy, kapusty, brokuła, kalafiora, sałaty czy rzodkiewki. Powstała prawdopodobnie w wyniku skrzyżowania kilku gatunków dzikich roślin, które rosły niegdyś zarówno w Chinach jak i w obszarze śródziemnomorskim. W wielkim skrócie można powiedzieć, że jest to "niedorozwinięty brokuł", ponieważ na końcach swoich pędów ma małe, zielone pąki, które przypominają nieco brokuły. 
Jadalnymi częściami są nie tylko małe, kwiatowe pączki , ale również wszystkie pozostałe naziemne części rośliny, czyli liście i pędy. 
Rzepa brokułowa jest niskokaloryczna, zdrowa a przy tym niezwykle smaczna.

Rzepę brokułową dokładnie oczyścić i usunąć grube łodygi oraz zwiędłe, żółtawe liście. Z grubsza posiekać  pozostałe łodygi, liście i pąki kwiatowe. Usunąć zewnętrzną warstwę młodego czosnku i drobno pokroić. Szalotki obrać i pokroić w kostkę. Chili oczyścić z pestek i pokroić w drobne paski. Poćwiartować pomidory, zetrzec ser.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć szalotki, czosnek i chili.

Dodać trochę bulionu i pomidory, następnie rzepę brokułową i dobrze wymieszać. Wlać resztę bulionu i dusić 4-5 minut. Czas gotowania może się wydłużyć lub skrócić w zależności od jakości i grubości. Łodygi i pąki kwiatowe powinny być nadal chrupiące. Doprawić warzywa solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodać garść sera.
W tym samym czasie ugotować makaron i wymieszać z warzywami. W razie potrzeby dodać trochę więcej wody z makaronu lub bulionu.

Podać makaron z warzywami na głębokich talerzach. Skropić oliwą z oliwek i posypać tartym serem pecorino lub parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz