Szybkie danie jednogarnkowe w greckim stylu. Zachowuje swój specyficzny smak i aromat, jeśli będziemy przestrzegać pewnych zasad. Po pierwsze, klopsiki przygotowywane są bez jajek i bułki, dzięki czemu zachowują oryginalny smak mięsa, wzbogacony świeżymi ziołami, cebulą, czosnkiem i cytryną. Makaron ryżowy, znany jako orzo, risoni albo kritharaki, sam bez specjalnego smaku, wchłania smak i aromat sosu oraz dodatków, co nadaje potrawie niezwykłych walorów.
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- 500 g makaronu ryżowego
- 800 ml bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 czerwone cebule
- 3 gałązki tymianku
- 2 gałązki oregano
- 1 ekologiczna cytryna
- 1 cukinia
- trochę oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 pojemnik ricotty
- prażone orzeszki piniowe
- rukola
Obrac czosnek i drobno posiekac. Polowe cebuli pokroic w drobna kostke i smazyc na odrobinie oleju w sredniej temperaturze, az beda przezroczyste. Tymianek i oregano oderwac od lodyzek i drobno posiekac.
Umyc cytryne i zetrzec skórke. W misce wymieszac mieso mielone z posmazonym czosnkiem i cebula, odrobina skórki z cytryny (reszte zostawic do dekoracji) oraz polowa tymianku i oregano. Doprawic sola i pieprzem.
Zwilzonymi rekami formowac klopsiki wielkosci orzecha wloskiego. W naczyniu zaroodpornym rozgrzac oliwe z oliwek i smazyc klopsiki na zloty kolor (moga byc w srodku jeszcze surowe, aby pózniej wsiaknely wieceju sosu) nastepnie wyjac je z garnka i odstawic na chwile.
Obrac i pokroic reszte cebuli. Cukinie przekroic wzdluz na pól i pokroic na duze kawalki.
Do garnka po klopsikach wlac odrobine oliwy z oliwek i na delikatnym ogniu podsmazyc cukinie i cebule. Doprawic sola i pieprzem. Dodac makaron ryzowy i podsmazyc. Zalac bulionem warzywnym i dodac reszte tymianku i oregano. Gotowac makaron pod przykryciem, az wchlonie prawie calkowicie bulion. Zajmuje to ok. 8 minut.
Na koniec dodac 2-3 czubate lyzki ricotty, wszystko dobrze wymieszac, wlozyc klopsiki z powrotem do garnka i dusic kilka minut pod przykryciem.
Rozlozyc makaron ryzowy na talerzach, ulozyc na nim po 3 klopsiki, udekorowac rukola, prazonymi orzeszkami piniowymi i porcja ricotty i posypac reszta skórki cytrynowej.
Kotleciki zapowiadają się naprawdę pysznie 🧡. Bardzo podoba mi się takie aromatyczne i nietuzinkowe połączenie jednogarknowe. Orzo, cukinię i orzeszki piniowe bardzo lubię i chętnie spróbuję takiej kombinacji :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńWszystkie smaki idealnie sie skomponowaly.
Masz rację Marylko, jeśli chce się zachować "czysty" smak mięsa (pod warunkiem, że jest dobrej jakości) to nie powinno się dodawać nic, prócz niego. Niestety, gdy biesiadników jest wielu, często trzeba "nadgonić ilościowo"...
OdpowiedzUsuńplatki owsiane sa idealne. Nie dodaja zadnego smaku, za to zwiekszaja ilosc i na dodatek sa zdrowe i nikt ich nie wyczuje :)
Usuń