Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane sosem. Moja zmodyfikowana wersja składa się z kolorowego mangoldu zamiast szpinaku, ricotty i parmezanu. Jako sos podsmażyłam kolorowe pomidorki koktajlowe z ziołami na maśle, ich smak wspaniale komponuje się z malfatti.
Malfatti:
- 250 g ricotty
- 1 cebula
- 250 g kolorowego (z cienkimi łodygami) mangoldu
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 jajka
- 100 g parmezanu
- 230 g mąki pszennej typ 405
Pomidory w maśle:
- 200 g masła
- 20 kolorowych pomidorków koktajlowych
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 1 ekologiczna cytryna
- kilka listków bazylii
Obrac cebule i pokroic w drobna kostke. Mangold umyc i osuszyc, a nastepnie odciac twardsze lodygi. Liscie pokroic w cienkie paski lub grubo posiekac. Lodygi odlozyc.
Rozpuscic maslo na patelni na srednim ogniu i smazyc kostki cebuli przez 2 minuty, az beda szkliste. Dodajc mangold i poczekac az zwiednie. Doprawic startym czosnkiem, galka muszkatolowa, pieprzem i sola. Nastepnie przelozyc mangold na sito i odcisnac plyn.
Ricotte ostroznie wycisnac w sciereczce.
Alternatywnie mozna wylozyc sitko sciereczka i wlozyc do niego ricotte. Obciazyc ciezarkiem i najlepiej pozostawic do ociekniecia na noc.
Do miski wlozyc odcisnieta ricotte, jajka, starty parmezan i wymieszac na gladka mase. Stopniowo wmieszac make. Na koniec dodac duza porcje mangoldu. Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
Uformowac kluseczki. Mozna do tego uzyc dwóch lyzek aż kluseczki nabiora owalnej formy. Alternatywnie mozna kluski uforowac rękoma.
W garnku zagotowac osolona wode. Stopniowo wrzucac ostroznie malfatti do wrzacej wody i gotowac przez ok. 3-4 minuty, az wyplyna na powierzchnie. Ostrożnie wyjac z wody i poczekac, az odciekna.
Podczas gdy malfatti gotuja sie w wodzie, wlozyc maslo do rondla i rozpuscic je na malym ogniu, cały czas mieszajac. Nastepnie nieznacznie zwiekszyc temperature, az na powierzchni utworza sie białe platki serwatkowe, a maslo zacznie sie pienic i pachnie orzechowo. Wtedy dodac pomidory, rozmaryn i zmiazdzony zabek czosnku. Smazyc pomidory na masle przez 1-2 minuty, nastepnie docisnac je widelcem i lekko doprawic sola.
Na patelnie wrzucic gotowe malfatti i mieszac je z sosem maslano-pomidorowym. Nastepnie wylozyc na talerz i posypac parmezanem i starta skórka z cytryny. Podawac udekorowane listkami bazylii.
Jesli został jeszcze mangold, podgrzac go razem z lodygami i odrobina oliwy z oliwek i podac z kluseczkami.
Danie Dnia na Smakerze 19.09.2024 TUTAJ
Uwielbiam dania z kluseczkami, a twoja kompozycja zapowiada się naprawdę przepysznie 😍😍. Jak zawsze jestem pod ogromnym wrażeniem 🧡
OdpowiedzUsuńTak samo odbieram Twoje przepisy. Dziekuje Kasiu.
OdpowiedzUsuńNajlepsze pomysly powstaja z braku jakiegos skladnika, tym razem byl to swiezy szpinak, który zastapilam mangoldem.
Hej Marylko, wróciłam z długich wojaży! Robiłam malfatti ze szpinakiem, ale te z mangoldem są ładniejsze. Tyle kolorów... I taki aromatyczny (acz prosty) sos. Wszystko razem skomponowało się w naprawdę wykwintne danie :-)
OdpowiedzUsuńWitaj Marzyniu, podejrzewalam, ze jestes gdzies na wojazach. Mam nadzieje, ze przywiozlas z nich równiez jakies nowe przepisy.
UsuńNa pomysl na malfatti z kolorowym mangoldem wpadlam, gdy kupilam taki fajny kolorowy mangold, a sos czesto robie nawet tylko do makaronu.