17 września 2024

Malfatti z mangoldem i pomidorami w maśle

Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane sosem. Moja zmodyfikowana wersja składa się z kolorowego mangoldu zamiast szpinaku, ricotty i parmezanu. Jako sos podsmażyłam kolorowe pomidorki koktajlowe z ziołami na maśle, ich smak wspaniale komponuje się z malfatti.


Składniki na 4 porcje:

Malfatti:

  • 250 g ricotty
  • 1 cebula
  • 250 g kolorowego (z cienkimi łodygami) mangoldu
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 jajka
  • 100 g parmezanu
  • 230 g mąki pszennej typ 405
Pomidory w maśle:
  • 200 g masła
  • 20 kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ekologiczna cytryna
  • kilka listków bazylii

Obrac cebule i pokroic w drobna kostke. Mangold umyc i osuszyc, a nastepnie odciac twardsze lodygi. Liscie pokroic w cienkie paski lub grubo posiekac. Lodygi odlozyc.
Rozpuscic maslo na patelni na srednim ogniu i smazyc kostki cebuli przez 2 minuty, az beda szkliste. Dodajc mangold i poczekac az zwiednie. Doprawic startym czosnkiem, galka muszkatolowa, pieprzem i sola. Nastepnie przelozyc mangold na sito i odcisnac plyn.

Ricotte ostroznie wycisnac w sciereczce.
Alternatywnie mozna wylozyc sitko sciereczka i wlozyc do niego ricotte. Obciazyc ciezarkiem i najlepiej pozostawic do ociekniecia na noc.
Do miski wlozyc odcisnieta ricotte, jajka, starty parmezan i wymieszac na gladka mase. Stopniowo wmieszac make. Na koniec dodac duza  porcje mangoldu. Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa.

Uformowac kluseczki. Mozna do tego uzyc dwóch lyzek aż kluseczki nabiora owalnej formy. Alternatywnie mozna kluski uforowac rękoma.
W garnku zagotowac osolona wode. Stopniowo wrzucac ostroznie malfatti do wrzacej wody i gotowac przez ok. 3-4 minuty, az wyplyna na powierzchnie. Ostrożnie wyjac z wody i poczekac, az odciekna.

Podczas gdy malfatti gotuja sie w wodzie, wlozyc maslo do rondla i rozpuscic je na malym ogniu, cały czas mieszajac. Nastepnie nieznacznie zwiekszyc temperature, az na powierzchni utworza sie białe platki serwatkowe, a maslo zacznie sie pienic i pachnie orzechowo. Wtedy dodac pomidory, rozmaryn i zmiazdzony zabek czosnku. Smazyc pomidory na masle przez 1-2 minuty, nastepnie docisnac je widelcem i lekko doprawic sola.

Na patelnie wrzucic gotowe malfatti i mieszac je z sosem maslano-pomidorowym. Nastepnie wylozyc na talerz i posypac parmezanem i starta skórka z cytryny. Podawac udekorowane listkami bazylii.
Jesli został jeszcze mangold, podgrzac go razem z lodygami i odrobina oliwy z oliwek i podac z kluseczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz