Prosty i bardzo smaczny deser - drożdżowe bułeczki (w Niemczech zwane Buchteln) z makiem i aromatyczne śliwki z cynamonem i w wersji dla dorosłych z czerwonym winem i porto.
Składniki na 4 porcje:
Bułeczki makowe:
- 1 kostka drożdży
- 300 ml mleka
- 100 g masła
- 500 g mąki typ 405
- 1 jajko
- 50 g zmielonego maku
- 130 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- cukier puder
Prażone śliwki:
- 500 g śliwek
- 1 ekologiczna cytryna
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek wody
- 50 ml wina porto
- 100 ml czerwonego wina
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
W misce wymieszac make, mak, cukier, cukier waniliowy i sól.
Odlozyc niewielka porcje masla, aby pózniej posmarowac bulki. Wieksza czesc masla wlozyc do rondelka i rozpuscic, a nastepnie dodac zimne mleko. Mieszanka powinna byc letnia. W razie potrzeby podgrzac lub poczekac, az nieco ostygnie. Wsypac pokruszone drozdze, dokladnie wymieszac i rozpuscic w mleku. Dodac jajko i wszystko wymieszac trzepaczka.
Polaczyc suche i mokre skladniki w misce i wlozyc do robota kuchennego. Wyrabiac na gladkie ciasto ok. 5 minut, nastepnie przykryc i pozostawic do wyrosniecia w temperaturze pokojowej na 60 do 90 minut.
Ciasto wylozyc na posypana maka stolnice i zwinac w gruby podluzny kawalek. Podzielic na porcje (po 3 kawalki ciasta na porcje).
Z kawalków ciasta formowac kulki. Forme do pieczenia lub tortownice natluscic lub wyłozyc papierem do pieczenia. Kawalki ciasta ulozyc w formie obok siebie, zachowujac miedzy nimi niewielkie odległosci. Przykryc i odstawic do wyrosniecia na kolejne 20 minut.
Rozgrzac piekarnik do 200° (góra/dół). W garnku rozpuscic 2 lyzki masla i posmarowac nim bulki. Piec w piekarniku przez 25 do 30 minut, az uzyskaja zloty kolor.
Sliwki przekroic na pól i wydrazyc. Umyc cytryne i zetrzec skórke. Cukier wsypac do garnka z woda i karmelizowac na zloty kolor a nastepnie zdeglasowac winem porto.
Nastepnie dodac czerwone wino, laske cynamonu i sliwki i dusic wszystko na malym ogniu przez 5 minut.
Wymieszac skrobie kukurydziana z odrobina czerwonego i dodac do sliwek. Wszystko jeszcze chwile zagotowac i doprawic skórka i sokiem z cytryny.
Buleczki lekko ostudzic i posypac cukrem pudrem. Podawac ze sliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz