16 października 2024

Śliwkowa tarta Tatin

Tarta Tatin, czyli odwrócone ciasto z owocami, tym razem nie z jabłkami jak oryginalna tarta, ale ze śliwkami i cynamonem. Ciasto jest gotowe w niecałą godzinę i świeże smakuje najlepiej.


Składniki na tortownicę Ø 24 cm:

Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 85 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 80 ml mleka
  • 700 g śliwek
Syrop cynamonowy:
  • 40 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu 
  • 1,5 łyżki soku z cytryny



Wymieszac make, sól i proszek do pieczenia w jednej misce.
Ubic miekkie maslo z cukrem az masa bedzie puszysta i dodac jajka i ekstrat waniliowy.

Wszystko znowu wymieszac i dodac do masy suche skladniki i mleko. Nie mieszac zbyt dlugo.

Polaczyc maslo, brazowy cukier, cynamon i sok z cytryny az do skarmelizowania.

Pokroic sliwki na waskie kawalki w formie cwiartek i ulozyc je w jednej warstwie na dnie foremki.

Polac sliwki mieszanka brazowego cukru z cynamonem i równomiernie ulozyc na nich ciasto. Rozgrzac piekarnik do 190° C i piec ciasto 40-45 min, albo do suchego patyczka.

Po upieczeniu pozostawic ciasto w formie do ostygniecia na 5 minut, nastepnie wyjac z formy do góry dnem i ewentualnie posypac cukrem pudrem.

Ciasto mozna podawac bez niczego albo z bita smietana lub lodami waniliowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz