Tarta Tatin, czyli odwrócone ciasto z owocami, tym razem nie z jabłkami jak oryginalna tarta, ale ze śliwkami i cynamonem. Ciasto jest gotowe w niecałą godzinę i świeże smakuje najlepiej.
Ciasto:
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 85 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 80 ml mleka
- 700 g śliwek
Syrop cynamonowy:
Wymieszac make, sól i proszek do pieczenia w jednej misce.
Ubic miekkie maslo z cukrem az masa bedzie puszysta i dodac jajka i ekstrat waniliowy.
Wszystko znowu wymieszac i dodac do masy suche skladniki i mleko. Nie mieszac zbyt dlugo.
Polaczyc maslo, brazowy cukier, cynamon i sok z cytryny az do skarmelizowania.
Pokroic sliwki na waskie kawalki w formie cwiartek i ulozyc je w jednej warstwie na dnie foremki.
Polac sliwki mieszanka brazowego cukru z cynamonem i równomiernie ulozyc na nich ciasto. Rozgrzac piekarnik do 190° C i piec ciasto 40-45 min, albo do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawic ciasto w formie do ostygniecia na 5 minut, nastepnie wyjac z formy do góry dnem i ewentualnie posypac cukrem pudrem.
Ciasto mozna podawac bez niczego albo z bita smietana lub lodami waniliowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz