11 października 2024

Frittata z dynią, fetą i suszonymi pomidorami

Frittata jest uniwersalnym daniem, gdyż można ją podawać na śniadanie, kolację a nawet na obiad. Ponadto jest smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu i idealnie nadaje się do wykorzystania resztek. Moja frittata to danie typowo jesienne, a jej podstawowymi składnikami są: dynia, cebula, ser feta i suszone pomidory.

Składniki na 4 osoby:

  • 500 g dyni hokkaido
  • 2 czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 łyżki jabłkowego octu balsamicznego 
  • 6 jajek
  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietany
  • 200 g sera feta
  • 50 g startego parmezanu
  • 8 marynowanych, suszonych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • liście bazylii
  • sól, pieprz

Rozgrzac piekarnik do 160° C. Dynie dokladnie oczyscic, usunac nasiona i pokroic w waskie, podluzne kawalki razem ze skórka. Cebule pokroic w gruba kostke, a czosnek i imbir w drobna kostke. Igly rozmarynu drobno posiekac, a papryczke chili pokroic w cienkie paski. Posiekac natke pietruszki.

Na duzej patelni zaroodpornej rozgrzac oliwe z oliwek. Smazyc kawalki dyni z obu stron. Dodac cebule, czosnek i imbir i równiez podsmazyc. Doprawic lekko sola i pieprzem.

Zalac octem i gotowac, az pozostanie niewielka ilosc plynu. Dodac chili, rozmaryn i pietruszke i wszystko dobrze wymieszac.

Roztrzepac jajka w misce, dodac smietane i mleko i wszystko dobrze wymieszac. Doprawic sola i pieprzem.

Wlac mase jajeczna na patelnie. Grubo pokruszyc fete i rozlozyc ja na patelni, posypac swiezo startym parmezanem.

Wstawic frittate do piekarnika na 10-15 minut, az masa jajeczna sie zetnie. 
Na frittate ulozyc suszone pomidory, skropic ja odrobina oliwy z oliwek i udekorowac listkami bazylii.

Jesli nie mamy marynowanych suszonych pomidorów, mozna ugotowac suszone pomidory z sokiem pomaranczowym i bulionem. Na 50 g pomidorów potrzeba ok. 100 ml plynu. Po ugotowaniu zamarynowac w odrobinie oliwy, czosnku i ziól.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz