To, czym dla Francuza jest croissant, dla mieszkańców Majorki nieodzownym wypiekiem śniadaniowym jest ensaïmada.To słodkie ciasto drożdżowe w kształcie ślimaka jest popularne na wyspie od XVII wieku i jest dostępne w dwóch wersjach: bez nadzienia oraz z nadzieniem „cabell d'àngel” (anielskie włosy) - jest to rodzaj słodkich konfitur z dyni.
Składniki na 24 sztuki:
- 700 g mąki pszennej, typ 550
- 240 g cukru
- 30 g zakwasu lub 15 g zakwasu w proszku
- 2 jajka
- 42 g świeżych drożdży (kostka)
- 300 ml letniej wody
- 250 g smalcu wieprzowego
- konfitury z dyni lub innej (do wersji z nadzieniem)
- cukier puder
Do miski wsypac make, do wglebienia w mace wsypac czesc cukru, pokruszone drozdze i zalac je ciepla woda (ok. 100 ml), przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na min. 30 min.
Ciasto powinno zwiekszyc swoja objetosc trzykrotnie.
Wyrosniete ciasto podzielic na 24 czesci, uformowac z nich kulki, a nastepie kazda rozwalkowac na cienkie, podluzne platy.
Gotowe, jeszcze cieple posypac cukrem pudrem i spozyc jak najszybciej, gdyz swieze smakuja najlepiej.
Nastepnie dodac do ciasta jajka, reszte cukru, szczypte soli, zakwas i reszte cieplej wody. Ciasto najlepiej wyrabiac robotem, gdyz aby bylo dostatecznie elastyczne, potrzeba na to min. 30 minut.
Z wyrobionego ciasta uformowac kule, przykryc sciereczka i odstawic do cieplego miejsca na ok. godzine, az zwiekszy podwójnie swoja objetosc.
Z wyrobionego ciasta uformowac kule, przykryc sciereczka i odstawic do cieplego miejsca na ok. godzine, az zwiekszy podwójnie swoja objetosc.
Wyrosniete ciasto podzielic na 24 czesci, uformowac z nich kulki, a nastepie kazda rozwalkowac na cienkie, podluzne platy.
Kazdy plat wysmarowac dokladnie smalcem, jesli stosujemy nadzienie, nalozyc waska warstwe konfitur wzdluz plata ciasta a nastepnie zrolowac ciasto i ulozyc na blasze wylozonej natluszczonym papierem do pieczenia w formie luznego slimaka. Odleglosci miedzy spiralami powinny wynosic mniej wiecej grubosc palca, gdyz ciasto bedzie jeszcze roslo.
Blache przykryc i odstawic do cieplego miejsca, najlepiej na noc (min 12 godzin). Czas ten jest konieczny do fermentacji, która nadaje ciastu lekkosc i specyficzny maslany smak.
Piec w temp. 200° C ok. 10-15 min.
Gotowe, jeszcze cieple posypac cukrem pudrem i spozyc jak najszybciej, gdyz swieze smakuja najlepiej.