14 lutego 2018

Ciasto bananowe z toffi


Składniki na formę Ø 28 cm:
  • 200 g pełnoziarnistych herbatników
  • 125 g płynnego masła
Toffi:
  • 400 g słodzonego skondensowanego mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
Nadzienie:
  • 3 banany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy

Forme do pieczenia wylozyc paierem, herbatniki zmiksowac lub pokruszyc , dodac plynne maslo i mase rozlozyc równomiernie w formie. Odstawic na godzine do lodówki.
Mleko, maslo i cukier powoli podgrzewac do zagotowania, ciagle mieszajac. Gotowac jeszcze kilka minut, az masa zacznie gestniec. 
Banany pokroic w plasterki i skropic sokiem z cytryny, 
Schlodzony spód wysmarowac masa toffi a nastepnie wylozyc plastrami bananów.
Kwasna smieta wymieszac z czescia cukru waniliowego, slodka smietane ubic z reszta cukru waniliowego, obydwie masy smietanowe polaczyc i nalozyc na warstwe bananów. Wstawic na min. 2 godz do lodówki. 

Przed podaniem ozdobic reszta masy toffi.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza