Szybkie ciasto bez pieczenia, na spodzie z herbatników pełnoziarnistych, z kremowym toffi i kremem bananowo-waniliowym. Szybkie, proste i bardzo smaczne.
Składniki na formę Ø 28 cm:
- 200 g pełnoziarnistych herbatników
- 125 g płynnego masła
Toffi:
- 400 g słodzonego skondensowanego mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
Nadzienie:
Forme do pieczenia wylozyc paierem, herbatniki zmiksowac lub pokruszyc , dodac plynne maslo i mase rozlozyc równomiernie w formie. Odstawic na godzine do lodówki.
Mleko, maslo i cukier powoli podgrzewac do zagotowania, ciagle mieszajac. Gotowac jeszcze kilka minut, az masa zacznie gestniec.
Banany pokroic w plasterki i skropic sokiem z cytryny,
Przed podaniem ozdobic reszta masy toffi.
Banany pokroic w plasterki i skropic sokiem z cytryny,
Schlodzony spód wysmarowac masa toffi a nastepnie wylozyc plastrami bananów.
Kwasna smieta wymieszac z czescia cukru waniliowego, slodka smietane ubic z reszta cukru waniliowego, obydwie masy smietanowe polaczyc i nalozyc na warstwe bananów. Wstawic na min. 2 godz do lodówki.
Kwasna smieta wymieszac z czescia cukru waniliowego, slodka smietane ubic z reszta cukru waniliowego, obydwie masy smietanowe polaczyc i nalozyc na warstwe bananów. Wstawic na min. 2 godz do lodówki.
Przed podaniem ozdobic reszta masy toffi.
Ooo, to jest chyba to banoffee pie, którym Martik raczył swoich gości (ja nie byłam w stanie zjeść, bo to okrutnie słodkie!)
OdpowiedzUsuńMarzyniu, to ciasto nie jest wcale slodkie, jedyna slodycza sa "nitki" toffee, którymi je ozdobilam. Spód jest z pelnoziarnistych herbatników, które z zasady sa mniej slodkie od normalnych, a nadzienie nie ma wcale cukru - jedynie fruktuze z bananów i troche cukru waniliowego dla aromatu. W tym wydaniu dodalam troche toffee na spód, normalnie tego nie robie, wiec jedyna slodycza jest ozdoba na wierzchu.
Usuń