15 lutego 2018

Afrykańska zapiekanka

Pierwszy raz zjadłam ją w Kapsztadzie ... i byłam oczarowana. Próbowałam potem jeszcze wiele razy i okazało się, ilu szefów kuchni, tyle wersji. Prawdopodobnie dlatego, że wersja powszechnie uważana za typowe danie południowoafrykańskie faktycznie pochodzi z Indonezji. I to chyba jest tajemnicą jego specyficznego smaku - pikantność i słodycz jednocześnie. W Afryce najczęściej stosuje sie mieloną jagnięcinę lub wołowinę i owoce w różnych formach - począwszy od chutney lub konfitur, a skończywszy na surowych lub suszonych owocach. Najczęściej są to morele lub rodzynki. Zapiekanka tradycyjnie jest podawana z żółtym ryżem i bananami albo z owocowym chutney.


Składniki na 4 porcje:
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 50 g migdałów  w słupkach
  • 800 g mięsa mielonego (jagnięciny lub wołowiny)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g imbiru
  • 20 g masła
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz

Siekane migdaly uprazyc na patelni bez tluszczu.
Tosty namoczyc w zimnej wodzie i odcisnac, a nastepnie wymieszac z miesem, doprawic sola i pieprzem i podsmazyc na oliwie. 
Drobno posiekana cebule, czosnek i imbir podsmazyc na masle w innej patelni. Gdy cebula sie zeszkili, dodac przyprawy, konfiture, koncentrat pomidorowy, 100 ml wody i dusic przez kilka minut.

Do mieszanki cebulowej  dodac migdaly i mieso. Wszystko wymieszac i przelozyc do foremki. Jajka roztrzepac z mlekiem, doprawic sola i pieprzem, masa jajeczna polac mieso. Ulozyc na wierzchu liscie laurowe i piec w temp. 180° C ok 25-30 min.


Najlpiej smakuje z zóltym ryzem ( maslo, kurkuma, cynamon, ewentualnie rodzynki) i bananami. Mozna posypac wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz