Pierwszy raz zjadłam ją w Kapsztadzie ... i byłam oczarowana. Próbowałam potem jeszcze wiele razy i okazało się, ilu szefów kuchni, tyle wersji. Prawdopodobnie dlatego, że wersja powszechnie uważana za typowe danie południowoafrykańskie faktycznie pochodzi z Indonezji. I to chyba jest tajemnicą jego specyficznego smaku - pikantność i słodycz jednocześnie. W Afryce najczęściej stosuje sie mieloną jagnięcinę lub wołowinę i owoce w różnych formach - począwszy od chutney lub konfitur, a skończywszy na surowych lub suszonych owocach. Najczęściej są to morele lub rodzynki. Zapiekanka tradycyjnie jest podawana z żółtym ryżem i bananami albo z owocowym chutney.
Składniki na 4 porcje:
- 2 kromki chleba tostowego
- 50 g migdałów w słupkach
- 800 g mięsa mielonego (jagnięciny lub wołowiny)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 20 g imbiru
- 20 g masła
- 4 łyżki dżemu morelowego
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 jajka
- 125 ml mleka
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
Siekane migdaly uprazyc na patelni bez tluszczu.
Tosty namoczyc w zimnej wodzie i odcisnac, a nastepnie wymieszac z miesem, doprawic sola i pieprzem i podsmazyc na oliwie.
Drobno posiekana cebule, czosnek i imbir podsmazyc na masle w innej patelni. Gdy cebula sie zeszkili, dodac przyprawy, konfiture, koncentrat pomidorowy, 100 ml wody i dusic przez kilka minut.
Do mieszanki cebulowej dodac migdaly i mieso. Wszystko wymieszac i przelozyc do foremki. Jajka roztrzepac z mlekiem, doprawic sola i pieprzem, masa jajeczna polac mieso. Ulozyc na wierzchu liscie laurowe i piec w temp. 180° C ok 25-30 min.
Najlpiej smakuje z zóltym ryzem ( maslo, kurkuma, cynamon, ewentualnie rodzynki) i bananami. Mozna posypac wiórkami kokosowymi.
Drobno posiekana cebule, czosnek i imbir podsmazyc na masle w innej patelni. Gdy cebula sie zeszkili, dodac przyprawy, konfiture, koncentrat pomidorowy, 100 ml wody i dusic przez kilka minut.
Do mieszanki cebulowej dodac migdaly i mieso. Wszystko wymieszac i przelozyc do foremki. Jajka roztrzepac z mlekiem, doprawic sola i pieprzem, masa jajeczna polac mieso. Ulozyc na wierzchu liscie laurowe i piec w temp. 180° C ok 25-30 min.
Najlpiej smakuje z zóltym ryzem ( maslo, kurkuma, cynamon, ewentualnie rodzynki) i bananami. Mozna posypac wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz