Składniki na 2 sztuki:
- 250 g komosy ryżowej
- 120 ml wody
- 4 figi
- rolka koziego sera (200 g)
- 8 czerwonych cebul
- 6 łyżek czerwonego octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- sól
- czosnek granulowany
- olej kokosowy lub masło klarowane
Komose ryzowa najlepiej przygotowac poprzedniego dnia, gdyz musi sie wymoczyc kilka godzin. Nalezy ja najpierw wyplukac w sicie o drobnych oczkach, nastepnie zalac woda tak, aby ja pokrywala jeszcze ok 2-3 cm i odstawic na ok. 8 gdzin. Nastepnie znowu dobrze oplukac pod biezaca woda, przelozyc do miksera, dodac 120 ml wody, sól i ew. granulowany czosnek wedlug uznania. Miksowac tak dlugo, az utworzy sie gladkie, biale ciasto.
Ciasto podzielic na dwie czesci, pierwsza porcje rozlozyc na podgrzanej blasze do pieczenia, wylozonej papierem i posmarowana olejem ( bardzo wazne, gdyz ciasto po upieczeniu moze przyklejac sie do papieru!)
Piec w temp. 220° C ok. 15 minut, w tym czasie przygotowac skladniki do nadzienia.
Figi i ser pokroic w plastry, cebule przekroic na pól i kazda polówke pokroic równiez w plastry. Cebule smazyc na oleju kokosowym, nastepnie dodac ocet balsamiczny, miód, sól i wszystko zagotowac.
Na pierwszy upieczony spód wylozyc najpierw polowe cebuli, nastepnie ser i figi i piec ok. 5-10 minut, az ser zacznie topniec.
Ciasto podzielic na dwie czesci, pierwsza porcje rozlozyc na podgrzanej blasze do pieczenia, wylozonej papierem i posmarowana olejem ( bardzo wazne, gdyz ciasto po upieczeniu moze przyklejac sie do papieru!)
Piec w temp. 220° C ok. 15 minut, w tym czasie przygotowac skladniki do nadzienia.
Figi i ser pokroic w plastry, cebule przekroic na pól i kazda polówke pokroic równiez w plastry. Cebule smazyc na oleju kokosowym, nastepnie dodac ocet balsamiczny, miód, sól i wszystko zagotowac.
Na pierwszy upieczony spód wylozyc najpierw polowe cebuli, nastepnie ser i figi i piec ok. 5-10 minut, az ser zacznie topniec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz