10 lutego 2018

Pizza na spodzie z komosy ryżowej

Doskonała, bezglutenowa pizza nadziewana figami, kozim serem i czerwoną cebulą, duszoną w occie balsamicznym.


Składniki na 2 sztuki:
  • 250 g komosy ryżowej
  • 120 ml wody
  • 4 figi
  • rolka koziego sera (200 g)
  • 8 czerwonych cebul
  • 6 łyżek czerwonego octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • czosnek granulowany
  • olej kokosowy lub masło klarowane

Komose ryzowa najlepiej przygotowac poprzedniego dnia, gdyz musi sie wymoczyc kilka godzin. Nalezy ja najpierw wyplukac w sicie o drobnych oczkach, nastepnie zalac woda tak, aby ja pokrywala jeszcze ok 2-3 cm i odstawic na ok. 8 gdzin. Nastepnie znowu dobrze oplukac pod biezaca woda, przelozyc do miksera, dodac 120 ml wody, sól i ew. granulowany czosnek wedlug uznania. Miksowac tak dlugo, az utworzy sie gladkie, biale ciasto. 
Ciasto podzielic na dwie czesci, pierwsza porcje rozlozyc na podgrzanej blasze do pieczenia, wylozonej papierem i posmarowana olejem ( bardzo wazne, gdyz ciasto po upieczeniu moze przyklejac sie do papieru!) 
Piec w temp. 220° C ok. 15 minut, w tym czasie przygotowac skladniki do nadzienia. 
Figi i ser pokroic w plastry, cebule przekroic na pól i kazda polówke pokroic równiez w plastry. Cebule smazyc na oleju kokosowym, nastepnie dodac ocet balsamiczny, miód, sól i wszystko zagotowac. 
Na pierwszy upieczony spód wylozyc najpierw polowe cebuli, nastepnie ser i figi i piec ok. 5-10 minut, az ser zacznie topniec.

W ten sam sposób wykonac druga pizze.

Danie Dnia na Smakerze 23.02.2018 TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz