8 lutego 2018

Kolorowa frittata

Frittata to rodzaj omleta, który można również przyrządzić w piekarniku. Lubię ten rodzaj przyrządzania, bo frittata wydaje mi się wtedy bardziej soczysta. Moja fittata składa się z pomidorów, dymki i świeżych ziół. Jeśli mamy więcej mięsożerców w domu, możemy dodać szynkę lub inną wędlinę.


Składniki dla 4 osób: 
  • 6 jajek
  • 2 dymki
  • 2 pomidory
  • 1 papryczka chili
  • natka pietruszki
  • koperek
  • trochę kolendry (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • masło

Jajka roztrzepac w miseczce wraz z drobno posiekanymi pomidorami, dymka i ziolami. Doprawic, wlozyc do foremki wysmarowanej maslem, a nastepnie piec kilka minut w temp. 180° C az wszystko sie zetnie i nabierze zlotego koloru.

Kroic dopiero po 5-8 minutach, serwowac na cieplo, ale smakuje tez na zimno. Mozna tez dodac szynke, wedline, albo posypac serem, jesli ktos lubi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz