Frittata to rodzaj omleta, który można również przyrządzić w piekarniku. Lubię ten rodzaj przyrządzania, bo frittata wydaje mi się wtedy bardziej soczysta. Moja fittata składa się z pomidorów, dymki i świeżych ziół. Jeśli mamy więcej mięsożerców w domu, możemy dodać szynkę lub inną wędlinę.
Składniki dla 4 osób:
- 6 jajek
- 2 dymki
- 2 pomidory
- 1 papryczka chili
- natka pietruszki
- koperek
- trochę kolendry (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- masło
Jajka roztrzepac w miseczce wraz z drobno posiekanymi pomidorami, dymka i ziolami. Doprawic, wlozyc do foremki wysmarowanej maslem, a nastepnie piec kilka minut w temp. 180° C az wszystko sie zetnie i nabierze zlotego koloru.
Kroic dopiero po 5-8 minutach, serwowac na cieplo, ale smakuje tez na zimno. Mozna tez dodac szynke, wedline, albo posypac serem, jesli ktos lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz