4 lutego 2018

Galette z gruszką i serem gorgonzola

Galette pochodzi z Bretanii, to najprostszy rodzaj ciasta. Pieczone na blasze do pieczenia, zwykle wypełnione owocami, z zawiniętymi brzegami. Moje nadzienie to jedna z najsmaczniejszych kombinacji w kuchni - ser gorgonzola, gruszka i orzechy włoskie.


Składniki dla 4 osób:
  • 210 g mąki pełnoziarnistej
  • 60 ml zimnej wody
  • 120 g zimnego masła
  • 70 ml śmietany
  • ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 130 ml śmietany
  • sól, pieprz
  • 100 g  sera gorgonzola
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść  włoskich orzechów
  • 1 jajko

Wszystkie skladniki do ciasta (maka, sól, zimne maslo, 70 ml kwasnej smietany i woda) mieszamy, ugniatamy ciasto, zawijamy w folie i odstawiamy na 30 min do lodówki.
Reszte smietany mieszamy z sola i pieprzem, gruszke kroimy w 5-milimetrowe plastry, solimy, mieszamy z oliwa. Ser kroimy równiez w cienkie plastry. Okragly plat ciasta kladziemy na blasze wylozonej papierem do pieczenia lekko posypanym maka. Srodek smarujemy smietana, pozostawiajac ok 10 cm brzeg. Na smietane ukladamy najpierw ser, potem gruszki. Solimy i posypujemy orzechami wloskimi. Brzeg zawijamy do srodka i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 200° C (góra-dól) ok. 25-30 min.

Podajemy np. z salata z podobnymi skladnikami.
Przepis na  salatke z ciecierzyca, gruszka i serem gorgonzola TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz