Smaczne i apetyczne kanapki o niezwykłym smaku. Ozdoba każdej imprezy, ale także idealna przekąska na co dzień.
Składniki:
- ciemny chleb
- szynka parmeńska
- melon kantalupa lub inny
- ogórek
- wino Porto
- ocet ryżowy
- ocet balsamiczny
- sos teriyaki i sos sojowy
- mięta lub koperek
Wyciac okragle kromki z chleba, na kazda polozyc plaster szynki.
Jako dodatek do szynki wydrazyc z melona i ogórka bez pestek kulki i marynowac je krótko w slodko-kwasnej marynacie (np. z octu, miodu, soku z cytryny, imbiru, cukru i pieprzu)
Dodatkowo przygotowac do salatki melonowo-ogórkowej krem balsamiczny na bazie wina porto, octu ryżowego, octu balsamicznego, sosu teriyaki i sojowego. Wszystkie skladniki gotowac az do zredukowania o polowe i zgescic na koniec odrobina skrobi.
Ulozyc na szynce kulki i skropic przygotowanym kremem balsamicznym.
Jako dodatek do szynki wydrazyc z melona i ogórka bez pestek kulki i marynowac je krótko w slodko-kwasnej marynacie (np. z octu, miodu, soku z cytryny, imbiru, cukru i pieprzu)
Dodatkowo przygotowac do salatki melonowo-ogórkowej krem balsamiczny na bazie wina porto, octu ryżowego, octu balsamicznego, sosu teriyaki i sojowego. Wszystkie skladniki gotowac az do zredukowania o polowe i zgescic na koniec odrobina skrobi.
Ulozyc na szynce kulki i skropic przygotowanym kremem balsamicznym.
Udekorowac listkami miety lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz