9 grudnia 2018

Kanapki cz.1

Kanapka z szynka parmeńska i z sałatką z melona i ogórka

Smaczne i apetyczne kanapki o niezwykłym smaku. Ozdoba każdej imprezy, ale także idealna przekąska na co dzień.

Składniki:

  • ciemny  chleb
  • szynka parmeńska
  • melon kantalupa lub inny
  • ogórek
  • wino Porto
  • ocet ryżowy
  • ocet balsamiczny
  • sos teriyaki i sos sojowy
  • mięta lub koperek


Wyciac okragle kromki z chleba, na kazda polozyc plaster szynki. 
Jako dodatek do szynki wydrazyc z melona i ogórka bez pestek kulki i marynowac je krótko w slodko-kwasnej marynacie (np. z octu, miodu, soku z cytryny, imbiru, cukru i pieprzu) 
Dodatkowo przygotowac do salatki melonowo-ogórkowej krem balsamiczny na  bazie wina porto, octu ryżowego, octu balsamicznego, sosu teriyaki i sojowego. Wszystkie skladniki gotowac az  do zredukowania o polowe i zgescic na koniec odrobina skrobi. 
Ulozyc na szynce kulki i skropic przygotowanym kremem balsamicznym.

Udekorowac listkami miety lub koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz