4 grudnia 2018

Orientalnie faszerowana papryka

Papryka z niecodziennym słodko-pikantnym orientalnym nadzieniem i bananami smażonymi w miodzie i imbirze. Odważna kompozycja, która świetnie smakuje i jest ciekawym wariantem  klasycznie nadziewanej papryki.

Składniki na 4 porcje:
  • 4 czerwone lub żółte papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 selery naciowe
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml bulionu  lub wody
  • 100 g kiełbasy podrobowej lub kabanosów
  • 1 papryczka  chili
  • ¼ ananasa
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 cytryna organiczna
  • 150 g ryżu basmati
  • ¾ l soku pomidorowego
  • sól, cukier
Banany:
  • 4 małe lub 2 duże banany
  • 1 łyżka imbiru
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu

Podobnie jak w wypadku wielu orientalnych potraw, przygotowanie  skladników  wymaga  wiecej czasu niz samo przyrzadzenie potrawy. 
Pokroic kielbase,  cebule, seler naciowy wraz z liscmi i ananasa na kawalki,  posiekac  czosnek i papryczki chili. Odkroic wierzch papryki i usunac nasiona. Ugotowac ryz.

Na patelni rozgrzac oliwe i najpierw podsmazyc cebule, czosnek i kawalki kiełbasy. Dodac seler, dymkę i  chili, nastepnie kurkume, wszystko dokladnie  wymieszac i smazyc kilka minut.
Dodac troche bulionu, ananasa i ugotowany ryz. Doprawic sola, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobina tartej skórki cytrynowej.

Nadziac papryki przygotowana masa, wstawic  do naczynia zaroodpornego, wlać sok pomidorowy  i doprawic go odrobina cukru i soli a papryki  skropic łyzka oliwy z oliwek. Piec papryke w temp. 200° C ok. 20 minut.

W miedzyczasie przygotowac banany.
Zetrzec imbir na tarce z drobnymi oczkami, obrac banany, jesli sa zbyt duze, pokroic na  kawalki.
Rozgrzac maslo na patelni i smazyc w nim banany, az nabiora zlotego koloru. Doprawić startym imbirem i miodem.

Podawac z sosem w glebokich talerzach, udekorowane smazonym bananem lub "solo".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz