Składniki na 4 porcje:
- 4 czerwone lub żółte papryki
- 1 duża cebula
- 2 selery naciowe
- 2 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml bulionu lub wody
- 100 g kiełbasy podrobowej lub kabanosów
- 1 papryczka chili
- ¼ ananasa
- 1 łyżka kurkumy
- 1 cytryna organiczna
- 150 g ryżu basmati
- ¾ l soku pomidorowego
- sól, cukier
Banany:
- 4 małe lub 2 duże banany
- 1 łyżka imbiru
- 1-2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
Podobnie jak w wypadku wielu orientalnych potraw, przygotowanie skladników wymaga wiecej czasu niz samo przyrzadzenie potrawy.
Pokroic kielbase, cebule, seler naciowy wraz z liscmi i ananasa na kawalki, posiekac czosnek i papryczki chili. Odkroic wierzch papryki i usunac nasiona. Ugotowac ryz.
Pokroic kielbase, cebule, seler naciowy wraz z liscmi i ananasa na kawalki, posiekac czosnek i papryczki chili. Odkroic wierzch papryki i usunac nasiona. Ugotowac ryz.
Na patelni rozgrzac oliwe i najpierw podsmazyc cebule, czosnek i kawalki kiełbasy. Dodac seler, dymkę i chili, nastepnie kurkume, wszystko dokladnie wymieszac i smazyc kilka minut.
Dodac troche bulionu, ananasa i ugotowany ryz. Doprawic sola, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobina tartej skórki cytrynowej.
Nadziac papryki przygotowana masa, wstawic do naczynia zaroodpornego, wlać sok pomidorowy i doprawic go odrobina cukru i soli a papryki skropic łyzka oliwy z oliwek. Piec papryke w temp. 200° C ok. 20 minut.
W miedzyczasie przygotowac banany.
Zetrzec imbir na tarce z drobnymi oczkami, obrac banany, jesli sa zbyt duze, pokroic na kawalki.
Rozgrzac maslo na patelni i smazyc w nim banany, az nabiora zlotego koloru. Doprawić startym imbirem i miodem.
Podawac z sosem w glebokich talerzach, udekorowane smazonym bananem lub "solo".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz