Niecodziennie przyrządzone krewetki ze slodko-ostrymi gruszkami. Szybkie i proste danie o niepowtarzalnym smaku.
- 16 surowych krewetek
- 2 papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 3 gruszki
- 4 plasterki imbiru
- ½ laski wanilii
- ¼ l soku gruszkowego
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek
- sok cytrynowy
- sól, pieprz, cukier
Umyc gruszki, przekroic i wyciac gniazda nasienne a nastepnie pokroic w kostke. Szalotki i czosnek równiez obrac i pokroic w kostke.
Zagotowac sok gruszkowy redukujac go o polowe.
Podgrzac maslo w rondelku, dodac gruszki i szalotki i smazyc az do szklistosci.
Dodac trochę cukru, wlac sok z gruszki, dodac imbir, czosnek, 1 papryczke chili i pól laski wanilii. Dusic gruszki przez ok. 5 minut na malym ogniu. Doprawic do smaku sola, cukrem i odrobina soku z cytryny.
Zagotowac sok gruszkowy redukujac go o polowe.
Podgrzac maslo w rondelku, dodac gruszki i szalotki i smazyc az do szklistosci.
Dodac trochę cukru, wlac sok z gruszki, dodac imbir, czosnek, 1 papryczke chili i pól laski wanilii. Dusic gruszki przez ok. 5 minut na malym ogniu. Doprawic do smaku sola, cukrem i odrobina soku z cytryny.
Jesli krewetki nie zostaly obrobione, usunac pancerzyki i jelita, oplukac, a nastepnie przepolowic wzdluz do polowy dlugosci, aby uzyskac ksztalt "motyla".
Drobno posiekac chilli i czosnek. Rozgrzac na patelni oliwe i smazyc krewetki przez ok.1 min. Doprawic sola i pieprzem, dodac chili, imbir i czosnek i smazyc wszystko przez kolejne 1-2 minuty, ale nie dluzej, jedynie do momentu, gdy zmienia kolor na rózowy, aby pozostaly chrupiace.
Ulozyc letnie gruszki na talerzu, na nich krewetki. Jesli lubimy, mozemy posypac posiekana pietruszka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz