3 grudnia 2018

Makaronowy "pasztet"

Bardzo prosta i szybka zapiekanka z makaronu, jajek na twardo, brokułów i sosu śmietanowego. Wraz z pikantnym sosem pomidorowym stanowi doskonałe danie na obiad lub kolację.

Składniki na 8-10 porcji:
  • 500 g makaronu penne rigate
  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 3 jajka na twardo
  • 200 g tartego sera pecorino lub gouda
  • 5 łyżek bułki tartej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól, pieprz
  • 1 kawałek masła
  • 1/4 l mleka
  • 200 ml śmietany
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
Sos pomidorowy:
  • 3 świeże pomidory
  • 1/2 l soku pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 mała papryczka chili
  • kilka gałązek ziół
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa z oliwek

Gotowac makaron 6 minut i odcedzic.
Podzielic brokuły na spore kawalki i blanszowac przez około 1,5 minuty, nastepnie schlodzic w wodzie  z lodem. Ugotowac jajka na twardo. Wycisnac czosnek przez praske, utrzec parmezan.  
Wymieszac mleko, smietane, surowe jajka, parmezan i czosnek, a następnie doprawic sola, galka muszkatolowa i pieprzem cayenne. 
Wysmarowac blaszke do pieczenia (30 cm) maslem i posypac bulka tarta. Ulozyc podwójna warstwe makaronu na dnie, polac odrobina sosu i posypać tartym serem. 
Nastepnie ulozyc jajka podłużnie na wierzchu pierwszej warstwy makaronu a miedzy nimi i po obu stronach jajek ulozyc kilka rózyczek brokułów.
Przykryc nastepna warstwa makaronu, polac sosem i posypac serem.
Na koniec wypelnic foremke do konca makaronem, polac reszta sosu i posypac serem.
Calosc posypac jeszcze bulka tarta i zwilzyc odrobina oliwy z oliwek.

Piec przez 60 minut w temp. 200° C (góra-dól), po 30 minutach obnizyc temperature do 180° C. Po upieczeniu troche ostudzic, wyjac z formy i pokroic na kawalki

W miedzyczasie  przygotowac  sos.
Umyjc i pokroic pomidory. Obrac szalotki i czosnek i pokroic w kostke. Usunac nasiona z papryczki chili i pokroic ja w cienkie paski. Podgrzac oliwe z oliwek na patelni i podsmazyc szalotki, chili i czosnek, nastepnie dodac kawałki pomidora i wszystko wymieszac.
Wlać sok pomidorowy, dodać  swieze ziola i doprawic wszystko sola, pieprzem i odrobina cukru. Gotowac sos na malym ogniu przez co najmniej 10 minut.

Kawalki pasztetu podawac z sosem, ewentualnie  posypane tartym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz