Składniki na 8-10 porcji:
- 500 g makaronu penne rigate
- 1 średniej wielkości brokuł
- 3 jajka na twardo
- 200 g tartego sera pecorino lub gouda
- 5 łyżek bułki tartej
- szczypta pieprzu cayenne
- sól, pieprz
- 1 kawałek masła
- 1/4 l mleka
- 200 ml śmietany
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Sos pomidorowy:
- 3 świeże pomidory
- 1/2 l soku pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 1 mała papryczka chili
- kilka gałązek ziół
- sól, pieprz, cukier
- oliwa z oliwek
Gotowac makaron 6 minut i odcedzic.
Podzielic brokuły na spore kawalki i blanszowac przez około 1,5 minuty, nastepnie schlodzic w wodzie z lodem. Ugotowac jajka na twardo. Wycisnac czosnek przez praske, utrzec parmezan.
Wymieszac mleko, smietane, surowe jajka, parmezan i czosnek, a następnie doprawic sola, galka muszkatolowa i pieprzem cayenne.
Wysmarowac blaszke do pieczenia (30 cm) maslem i posypac bulka tarta. Ulozyc podwójna warstwe makaronu na dnie, polac odrobina sosu i posypać tartym serem.
Wymieszac mleko, smietane, surowe jajka, parmezan i czosnek, a następnie doprawic sola, galka muszkatolowa i pieprzem cayenne.
Wysmarowac blaszke do pieczenia (30 cm) maslem i posypac bulka tarta. Ulozyc podwójna warstwe makaronu na dnie, polac odrobina sosu i posypać tartym serem.
Nastepnie ulozyc jajka podłużnie na wierzchu pierwszej warstwy makaronu a miedzy nimi i po obu stronach jajek ulozyc kilka rózyczek brokułów.
Przykryc nastepna warstwa makaronu, polac sosem i posypac serem.
Na koniec wypelnic foremke do konca makaronem, polac reszta sosu i posypac serem.
Calosc posypac jeszcze bulka tarta i zwilzyc odrobina oliwy z oliwek.
Przykryc nastepna warstwa makaronu, polac sosem i posypac serem.
Na koniec wypelnic foremke do konca makaronem, polac reszta sosu i posypac serem.
Calosc posypac jeszcze bulka tarta i zwilzyc odrobina oliwy z oliwek.
Piec przez 60 minut w temp. 200° C (góra-dól), po 30 minutach obnizyc temperature do 180° C. Po upieczeniu troche ostudzic, wyjac z formy i pokroic na kawalki.
Umyjc i pokroic pomidory. Obrac szalotki i czosnek i pokroic w kostke. Usunac nasiona z papryczki chili i pokroic ja w cienkie paski. Podgrzac oliwe z oliwek na patelni i podsmazyc szalotki, chili i czosnek, nastepnie dodac kawałki pomidora i wszystko wymieszac.
Wlać sok pomidorowy, dodać swieze ziola i doprawic wszystko sola, pieprzem i odrobina cukru. Gotowac sos na malym ogniu przez co najmniej 10 minut.
Kawalki pasztetu podawac z sosem, ewentualnie posypane tartym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz