5 grudnia 2018

Zapiekane duże pieczarki

Doskonała przekąska lub nieodzowny element udanego przyjęcia w formie bufetu. Szybkie, proste i bardzo smacznie.

Składniki na 4 porcje:
  • 4 duże pieczarki np. portobello
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 suszone pomidory w oleju
  • garść świeżej bazylii
  • 60 g twardego owczego sera 
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Naklad pracy jest minimalny. 
Usunac lodygi z grzybów i posiekac bardzo drobno czosnek. 
Wstawic kapelusze do patelni do steków lub do naczynia zaroodpornego i polozyc na dnie drobno posiekany czosnek. Przekroic pomidory i umiescic w każdym z grzybów pól plasterka pomidora i troche grubo posiekanych listków bazylii.

Pokroic ser na male kostki. Rozlozyc kostki sera równomiernie na wszystkie grzyby.  
Rozgrzac piekarnik do 220° C i umiescic naczynie z grzybami na srodkowej szynie w piekarniku. Po 10 minutach wlac na patelnie troche oliwy z oliwek i piec dalsze 10 minut.

Podawac z kwasna smietana doprawiona sola i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz