1 grudnia 2018

Łosoś w pomarańczowo-herbacianym sosie

Doskonałe, łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, smażony łosoś w aromatycznym pomarańczowym sosie z listkami zielonej herbaty. Prawdziwa uczta smaków.

Składniki na 4 porcje:
  • 4 filety z łososia (po 150-200 g)
  • ½ l soku pomarańczowego
  • 2-3 łyżki białego wina
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka liści zielonej herbaty
  • 1 organiczna pomarańcza
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Zredukowac sok pomaranczowy o polowe, zetrzec  liście herbaty w mozdzierzu a skórke pomarańczowa na tarce.
Smazyc filety z lososia w mieszance oliwy z oliwek i klarowanego masla z obu stron, doprawic je sola i pieprzem. Po usmazeniu wyjac lososia z patelni.

Wlac do patelni sok pomaranczowy i biale wino.  
Zmniejszyc temperature, dodac smietane i polowe herbaty w proszku. Gotować  przez chwile na malym ogniu, a następnie doprawić solą i pieprzem. 
Wlozyc filety z lososia do sosu na kilka minut. 
Na koniec dodac starta skórke pomarańczowa.

Przelozyc filety na talerz z sosem i posypac reszta herbaty w proszku i sola morska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz