8 grudnia 2018

Pomarańczowe mojito

Spontanicznie zmodyfikowana wersja klasycznego mojito, w której biały rum został zastąpiony brązowym, a woda mineralna pomarańczową oranżadą, co nadaje mu dodatkowego owocowego aromatu.

Składniki na 1 porcję:
  • 100 ml  oranżady  pomarańczowej
  • 3 cl brązowego rumu
  • 1 organiczna pomarańcza
  • 1 organiczna limonka
  • 1 łyżka trzcinowego cukru
  • 3 liście mięty
  • kruszony lód




Umyc cytrusy,  następnie podzielic na 4 czesci i przepolowic.
W zaleznosci od wielkosci szklanki dodac po1 kawalku limonki i pomaranczy lub proporcjonalnie wiecej oraz 1 łyzke brazowego cukru trzcinowego i liscie miety. 
Zmiazdzyc wszystkie skladniki i napelnic szklanke kostkami lodu. 
Nastepnie dodac 3 cl (30 ml) brazowego rumu i dopelnic  szklanke  oranzada.


Podawac udekorowane plasterkami limonki i pomaranczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz