Niezbędna część każdego bufetu, nie tylko sylwestrowego i nie tylko dla miłośników kuchni hiszpańskiej. Hiszpanie wiedzą, jak przygotować smaczne przekąski - doskonałe tapas z chorizo, prosciutto, kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami.
- 5 kromek bagietki
- 3-4 łyżki świeżego koziego sera
- 1 chorizo lub podobna kiełbasa
- 4 suszone pomidory w oleju
- 3-4 kurki lub inne mniejsze grzyby
- 1 mała papryka
- 2 plasterki surowej, suszonej szynki
- garść oliwek
- trochę bazylii
Podpiec bagietke na chrupiaco i pokroic.
Wszystkie kromki posmarowac kozim serkiem smietankowym (ok. polowa z 4 lyzek).
Kielbase podsmazyc na patelni bez tluszczu i pokroic na mniejsze kawalki. Oczyscic grzyby i dodac do tluszczu w którym sie smazyla kielbasa. Doprawic grzyby pieprzem i sola.
Przekroic na pól mala papryczkei i smazyc przez 1-2 minuty.
Pokroic pomidory w paski i rozlozyc na bagietkach.
Kielbase podsmazyc na patelni bez tluszczu i pokroic na mniejsze kawalki. Oczyscic grzyby i dodac do tluszczu w którym sie smazyla kielbasa. Doprawic grzyby pieprzem i sola.
Przekroic na pól mala papryczkei i smazyc przez 1-2 minuty.
Pokroic pomidory w paski i rozlozyc na bagietkach.
Kilka kromek udekorowac kielbasa, szynka i papryka, inne grzybami, kielbasa i oliwkami. Dodac liscie bazylii.
Posmarowac plasterki szynki lyzka koziego sera i zwinac w rulonik. Podawac z oliwka i pomidorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz