6 grudnia 2018

Szybkie tapas

Niezbędna część każdego bufetu, nie tylko sylwestrowego i nie tylko dla miłośników kuchni hiszpańskiej. Hiszpanie wiedzą, jak przygotować smaczne przekąski - doskonałe tapas z chorizo, prosciutto, kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami.

Składniki na 5 kromek:
  • 5 kromek bagietki
  • 3-4 łyżki świeżego koziego sera
  • 1 chorizo lub podobna kiełbasa
  • 4 suszone pomidory w  oleju
  • 3-4 kurki lub inne mniejsze grzyby
  • 1 mała papryka
  • 2 plasterki surowej, suszonej szynki 
  • garść oliwek
  • trochę bazylii

Podpiec bagietke  na  chrupiaco i pokroic.
Wszystkie  kromki posmarowac kozim serkiem smietankowym (ok. polowa  z 4 lyzek). 
Kielbase podsmazyc na patelni bez  tluszczu i pokroic na mniejsze kawalki. Oczyscic grzyby i dodac do tluszczu w którym  sie smazyla kielbasa. Doprawic grzyby pieprzem i sola. 
Przekroic na pól mala papryczkei i smazyc  przez 1-2 minuty. 
Pokroic pomidory w paski i rozlozyc na bagietkach.


Kilka kromek udekorowac kielbasa, szynka i papryka, inne grzybami, kielbasa i oliwkami. Dodac liscie bazylii.

Posmarowac plasterki szynki lyzka koziego sera i zwinac  w  rulonik. Podawac z oliwka i pomidorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz